Et massivt flertal af danskerne underkender både regeringen og EU i sagen om europæeres ret til dansk børnecheck.
Syv ud af 10 svarer i en ny måling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Morgenavisen Jyllands-Posten fredag, at de går ind for et optjeningsprincip, så EU-borgere først har ret til den fulde børnecheck efter to års arbejde i Danmark.
Ifølge regeringen og EU-Kommissionen er sådan et krav ellers i strid med EU-retten. Men det bør Danmark teste i en sag ved EU-Domstolen, lyder modsvaret fra 64 procent af vælgerne.
- Det giver en klar markering af, at vi er på rette kurs i forhold til danskerne, siger Venstres næstformand Kristian Jensen til Jyllands-Posten.
Samtidig strømmer stadigt flere vælgere over til Dansk Folkeparti, som nu nærmer sig Venstre. Var der valg til Folketinget i morgen, ville Dansk Folkeparti få 21,1 procent af stemmerne, og partiet er dermed for anden måned i træk større end socialdemokraterne.
Også ved det kommende valg til Europa-Parlamentet har DF udsigt til markant fremgang. Partiet står ifølge målingen til at blive størst - side om side med Venstre.
24,4 procent af vælgerne vil stemme på Dansk Folkeparti ved parlamentsvalget, 24 procent vil stemme på Venstre, mens 19,2 procent vil sætte kryds ved en socialdemokratisk kandidat, viser Wilke-målingerne i Jyllands-Posten.
Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor ved Københavns Universitet, læser en EU-skepsis ud af målingerne, som længe har præget vælgerkorpset.
- Det, der sker nu, er mere et udtryk for, at partierne er ved at komme på linje med deres vælgere, siger han til Jyllands-Posten.
Til gengæld vokser også De Radikale i målingerne, efter at partiet har blæst til fuldtonet forsvar for den frie bevægelighed i EU. Skatteminister Morten Østergaard siger, at han "vil kæmpe for, at det billede, der tegner sig i målingerne, ændrer sig".
/ritzau/