Næsten alle adspurgte i en ny meningsmåling regner med at svinge forbi det lokale afstemningssted torsdag, når danskerne skal stemme om EU-retsforbeholdet.
Det er resultat af en Voxmeter-måling, der er foretaget for Ritzau. 90 procent af de 1028 spurgte regner med at sætte kryds ved enten ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning.
Men det er vigtigt at bide mærke i "regner med". For spørger man Derek Beach, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i meningsmålinger og folkeafstemninger, ender tallet langt lavere.
- Hvis du bare spørger folk, svarer de fleste, at de stemmer. Men det er ikke sikkert, at de i sidste ende bevæger sig ud på en regnfuld torsdag. Og så ved vi simpelthen ikke, om tvivlerne bliver hjemme i sofaen, siger Beach.
Ifølge Beach kan valgdeltagelsen i sidste ende have stor betydning for, hvad det endelige resultat bliver, når stemmerne er fintalt fredag.
- Den store ubekendte er tvivlerne, og hvorvidt ja-stemmerne synes, at det er vigtigt nok til at møde op. Nej-stemmerne skal nok møde op, siger lektoren i statskundskab og tilføjer:
- Det er altid nemmere at motivere folk, når de er imod noget og er vrede, end det er at motivere folk med glæde. En af farerne for ja-siden er en meget lav valgdeltagelse.
Ja-partierne, der inkluderer Venstre, Socialdemokraterne, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Konservative, skal faktisk ramme et interval mellem over 50 procent valgdeltagelse og under 70 procent for at være sikrest.
- En virkelig høj stemmeprocent kan skade ja-siden, fordi tvivlerne er mere EU-skeptiske, end de er glade. Hvis de har stemt, så vil de formentlig stemme nej.
- 50 procent eller derunder giver næsten helt sikkert et nej. Op til 60-70 procent er det gavnligt for et ja. Kommer vi derudover, så er det måske mere farefuldt for ja-siden, siger lektor Derek Beach.
/ritzau/