Løkke: Noget-for-noget-aftaler skal løse flygtningekrise

admin

439 uger siden

|

23/06/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Lukningen af Balkan-ruten og aftalen mellem EU og Tyrkiet har givet medlemslandene et pusterum i strømmen af flygtninge og migranter. Derfor vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslå flere af den slags aftaler.

Det vil han gøre på et EU-topmøde den 28. og 29. juni, hvor han skal mødes med de andre landes stats- og regeringschefer, hvor flygtninge- og migrationskrisen er på dagsordenen sammen med resultatet af den britiske EU-afstemning.

- Antallet af flygtninge og migranter er faldet markant, siden Balkan-ruten blev lukket ned og aftalen mellem EU og Tyrkiet indgået. Men det er ikke nogen garanti for, at det vil blive ved med at være sådan, siger han på et møde i Europaudvalget.

- Derfor er det vigtigt, at vi ikke bruger pusterummet på at falde tilbage. Vi vil indgå flere aftaler med en række oprindelses- og transitlande med udgangspunkt i et "noget-for-noget"-princip, siger Lars Løkke Rasmussen.

"Noget-for-noget" kommer til at indebære, at man bruger udviklingsbistanden som et såkaldt "konditionalitetsprincip".

- Det er en dansk synspunkt, vi har har haft længe, og som vi arbejder på.

- Det skal være sådan, at de lande, der lever op til deres internationale forpligtelser i form af at tage deres egne statsborgere tilbage, de belønnes. Der skal være et positivt incitament, siger han.

Derimod skal man være i stand til at udbetale mindre i bistand til de lande, der ikke vil samarbejde.

- Det skal være modsat hos de lande, der afviser at samarbejde om tilbagetagelse, siger Lars Løkke Rasmussen.

På et topmøde 18. marts i år blev EU-landene og Tyrkiet enige om at sende alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer, retur til Tyrkiet.

Den aftale har været med til at mindske menneskestrømmen markant.

Hvor der sidste år kom 1,2 millioner flygtninge og migranter til EU, vurderer FN's Flygtningehøjkommissariat nu, at der i løbet af 2016 vil ankomme 248.000 flygtninge via det østlige Middelhav til Europa.

Tyrkiets vigtigste modkrav var til gengæld afskaffelsen af visumkravet til EU for de 80 millioner tyrkere. Et ønske som de dog stadig ikke har fået opfyldt.

/ritzau/