Mens urolighederne fortsætter i det østlige Ukraine, er udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på besøg i en anden tidligere Sovjet-republik, som står på spring til et tættere politisk og økonomisk samarbejde med EU, men som samtidig har en stor prorussisk befolkning.
I Moldova har regeringen med bekymring set, hvordan udbryderregionen Transdnjestr ved grænsen til Ukraine har udtrykt ønske om at følge i fodsporene på Krim og blive indlemmet i den russiske føderation.
Et ønske, der blev gentaget af lederen af Transdnjestr, Yevgeny Shevchuk, mandag aften - kort tid efter, at Martin Lidegaard var ankommet til Moldovas hovedstad, Chisinau.
- Vores drøm er et blomstrende selvstændigt Trandsnjestr sammen med Rusland. Tiden for en løsning omkring Transdnjestr er kommet, sagde Shevchuk i en tale til nationen.
Også fra Natos side har man udtrykt bekymring for, at formålet med oprustningen af russiske soldater ved grænsen til Østukraine kan være at gå gennem Ukraine og ind i Trandnjestr.
Samtidig har urolighederne i Ukraine skabt en stigende polarisering mellem de EU- og russiskorienterede kræfter i Moldova.
Mens den prorussiske del af landet vejrer morgenluft, håber regeringen derimod at kunne underskrive en omfattende associerings- og handelsaftale med EU om få måneder.
En aftale, som vil gavne både Moldova og EU, understreger Martin Lidegaard.
- Min rejse har en del formål. Et af dem er da helt klart at opmuntre Moldova og vise solidaritet. Det er en god idé for de lande at få en associeringsaftale med EU, og det er også i EU's interesse at få de lande knyttet til os, siger han.
Martin Lidegaard er blot den seneste i rækken af EU-ministre, som i dette forår har besøgt Moldovas hovedstad, Chisinau, for at vise opbakning til den EU-venlige regering.
I Moskva ser man EU's forsøg på at trække lande som Moldova og Georgien tættere på EU og lokke med aftaler om frihandel som en provokation. Men Martin Lidegaard afviser, at man burde skrue ned for samarbejdet på grund af den ustabile situation.
- Hvis landene selv på demokratisk vis ønsker at foretage en bevægelse i retning af mere demokrati og øget samhandel med resten af Europa, kan jeg ikke se for mig, at vi skal gøre andet end at sige, at det vil vi gerne, siger Lidegaard.
Martin Lidegaard mødes tirsdag med en række repræsentanter for Moldovas regering, hvorefter han rejser videre på et lignende besøg i Georgien.
/ritzau/