Lidegaard vil sende våben til Syriens oprørere

admin

10 år siden

|

20/05/2014

Dagens topnyheder

Danmark er parat til at give våbenstøtte til de moderate oprørsgrupper i Syrien. Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Berlingske.

EU ophævede i maj 2013 sin våbenembargo mod Syrien. En beslutning, som ikke skete med daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) gode vilje. Men den modstand er Lidegaard indstillet på at gøre op med.

- Endnu flere våben i Syrien er ikke uproblematisk. Men status quo er et endnu værre scenarium, og jeg vil sammen med vores allierede overveje, hvordan vi kan give de moderate oprørere momentum på slagmarken. Hvordan kan vi øge støtten - også i den hårde ende, siger han til avisen.

Danmark har hidtil været afvisende over for at bevæbne de moderate oprøre. Især på grund af risikoen for at våben risikerer at havne i hænderne på de islamiske ekstremistiske oprørere.

Udenrigsministeren besøgte i sidste uge den syriske oprørsregering i det sydøstlige Tyrkiet, og han er vendt hjem med en erkendelse af, at det på alle parametre går den forkerte vej i øjeblikket. Antallet af flygtninge vokser, og det samme gør antallet af ekstremister i konflikten.

Martin Lidegaard understreger, at det mest presserende er at få sikret humanitær hjælp til de millioner af syrere, der er fanget i krigshandlingerne. Men det kræver militær kraft.

- Og da vi jo ikke er der, hvor vi ønsker at sætte vore egne styrker ind, vil det kræve, at man forsyner nogle af de oprørsgrupper, vi tror på, med de nødvendige våben, og det er der jo også nogle lande, der overvejer i øjeblikket, siger Martin Lidegaard.

Han frygter, at uden hjælp til de moderate oprørsgrupper vil militante islamister få held til at tiltrække og mobilisere endnu flere folk udefra, og så bliver det endnu sværere at få standset konflikten i Syrien.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der har base i Storbritannien, og som er på oprørernes side, sagde mandag, at over 162.000 mennesker nu er dræbt, siden borgerkrigen brød ud i marts 2011.

/ritzau/