Lidegaard: Ingen penge til Ukraine før samlet køreplan

admin

|

28/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der sendes ingen danske støttekroner via EU til Ukraine, før der foreligger en samlet plan fra Den Internationale Valutafond (IMF) for, hvordan den kriseramte tidligere sovjetrepublik skal hjælpes på fode igen.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard til Ritzau.

- Vi skal sende penge til Ukraine, når der er blevet lagt en samlet plan af IMF, og når alle parter har bakket op om den plan. Hvis vi sendte et beløb nu, ville det være for usikkert grundet situationen i landet.

- Det skal stå klart for alle ukrainere, at forudsætningen for, at vi er klar til at bidrage, er, at vi får ro på, en stabil sikkerhedsmæssig situation, og at der foreligger en plan for gennemførsel af reformer, så det ikke bliver som at tisse i bukserne i frostvejr, siger han.

Repræsentanter fra IMF tager mandag til den ukrainske hovedstad, Kijev, for at påbegynde arbejdet med Ukraines økonomiske genopretning. Valutafonden får selskab af EU's udenrigschef, Catherine Ashton.

- Det er min opfattelse, at EU skal være klar til at yde en ekstra økonomisk støtte, når vi ved, at der både er en plan for den korte og lange bane. Det, håber jeg, kan tilvejebringes meget hurtigt.

- Jeg er glad for, at IMF tager derned allerede i næste uge. Det er også et vigtigt signal til ukrainerne lige nu, at vi viser, at vi er klar med støtte, hvis situationen kan stabiliseres, siger Martin Lidegaard.

Urolighederne på den ukrainske halvø Krim er eskaleret de seneste dage, hvor væbnede grupper torsdag overtog den lokale parlamentsbygning og fredag belejrede og omringede to lufthavne. Udviklingen bekymrer udenrigsministeren.

- Jeg opfordrer kraftigt begge parter til at besinde sig. Det gælder både den nye regering i Kijev, som jeg vil opfordre til at signalere, at man ønsker et samlet Ukraine, samt de ekstreme grupper, som på Krim har udført handlinger, der kan eskalere volden.

- Det er slet ikke det, som Ukraine har brug for. Ukraine skal forblive ét land. Det kræver, at alle parter får ro på, og at man får gang i økonomiske reformer og hjælpepakker. Men forudsætningen for dette er fred, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/