Bruttoledigheden faldt fra november til december med 2300 og er nu på 148.200 personer. Det svarer til 5,6 procent af arbejdsstyrken, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Dermed er den registrerede ledighed på det laveste niveau i fire år. Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Erik Bjørsted kalder det en glædelig overraskelse, men drysser også lidt malurt i bægeret.
- Faldet kommer sandsynligvis på en lidt dyster baggrund i form af efterdønningerne af stormene Bodil og Allan. Derudover kan den forholdsvis milde vinter i december have gjort en øget aktivitet mulig.
- I løbet af 2013 har der som helhed været en aftagende tendens i arbejdsløshedskøen, som dog formentlig i stort omfang skyldtes udfaldet af dagpengesystemet, siger Erik Børsted i en skriftlig kommentar.
Antallet af ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet, er aftaget de seneste måneder. Fremadrettet tyder meget på, at arbejdsmarkedet reelt er på vej mod bedre tider.
- De seneste måneder er der for eksempel slået flere stillinger op, boligmarkedet har lagt bunden bag sig, og forbrugertilliden er fortsat pæn, hvorfor der også er begrundet håb om, at der i 2014 kommer mere gang i det private forbrug, og dermed vil der blive skabt flere job, siger Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Ser man på AKU-ledigheden, den såkaldte arbejdskraftundersøgelse, der baserer sig på interviews, er der dog 199.000 af de 15-74-årige, der ikke har arbejde. Det svarer til 6,9 procent af arbejdsstyrken.
Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen hæfter sig ved, at arbejdsstyrken, siden krisen for alvor ramte dansk økonomi, er faldet med 170.000 personer.
- Det betyder også, at arbejdsløsheden kan falde yderligere efter et fald på 2300 personer i december. Ledighedsprocenten er på det laveste siden efteråret 2009.
- Men det skal bemærkes, at der er rigtig mange ledige, som af den ene eller anden årsag ikke er arbejdsmarkedsparate. Når de inkluderes i tallene, er der knap 265.000 uden job, siger Helge J. Pedersen.
Han peger på, at faldet i ledigheden er et signal om, at økonomien er i bedring.
- Men der er fortsat betydelig usikkerhed knyttet ikke mindst til udviklingen på arbejdsmarkedet, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.
/ritzau/