Landsbykøbmanden skal reddes

John Meyer

|

08/12/2012

Dagens topnyheder

- Vi har med projektet Fremtidens Detailhandel i Landdistrikterne forsøgt at finde formlen på, hvordan butikkerne i landdistrikterne kan overleve. Der er en udvikling i gang, som nærmest har været konstant, men som langt fra er uafvendelig. Det synes vi projektets resultater bevidner, siger Jørgen S. Madsen, formand for LAG (Lokal Aktions Gruppe) Ringkøbing-Skjern.

- Butikkerne er særdeles vigtige. Både i forhold til at sikre dagligvareforsyningen, men også for at sikre livet og tilflytningen i områderne. Og så er det vigtige arbejdspladser, forklarer Poul Nystrup Christensen, LAG-koordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Fem dagligvarebutikker med i projektet

I alt fem dagligvarebutikker placeret i landdistrikterne blev tilbage i begyndelsen af året udvalgt til at deltage i projektet. Alle fem dagligvarebutikker har arbejdet med forskellige metoder til at øge omsætningen og sikre lokal opbakning. Tilskuddet er givet i et samarbejde mellem LAG’en, Ringkøbing-Skjern Kommune, De Samvirkende Landmænd og Bascon.

Købmændene i Ådum,  Astrup og Rækker Mølle samt Brugsen i Borris og Brugsen i Lyhne i samarbejde med Sdr. Vium Sogneforening var alle med i projektet, der strakte sig over tre måneder sidste år. Her blev arrangeret alt fra markedsføringsevents over specialtilbud i butikkerne til streamers til bilerne.

- Vi har med projektet villet kaste lys over, hvordan den lokale detailhandel selv kan medvirke til at skabe de rette vilkår for en lokal dagligvareforsyning. Den lokale butik er i mange tilfælde et lokalsamfunds livsnerve, og derfor har de fem pilotprojekter langt fra kun handlet om købmandens rentabilitet, men også om eksistensgrundlaget og livskvaliteten i de lokale samfund, siger Jørgen S. Madsen.