Lægerne herhjemme skal blive bedre og hurtigere til at opspore symptomer på kræftsygdomme.
En ny opgørelse fra Sundhedsministeriet viser ifølge Berlingske, at borgere skal henvende sig et utal af gange til deres egen læge, før den frygtede sygdom bliver opdaget.
Og det skal der rettes op på, mener sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Han vil blandt andet opruste de praktiserende lægers viden om kræft og gøre det lettere for lægerne at henvise patienter til undersøgelser på hospitalerne.
- Vi kan se, at patienter, der får konstateret kræft, har flere lægebesøg end andre, før de får stillet en kræftdiagnose. Det understreger, hvor vigtigt det er, at de praktiserede læger har den viden og de værktøjer, der skal til, så de kan opdage kræftsygdommene så tidligt som muligt, siger Nick Hækkerup til Berlingske.
I flere år er der afsat ekstra penge til at styrke indsatsen på kræftområdet, men alligevel er der fortsat problemer med hurtigt at få stillet en diagnose. Det kan skyldes, at mange af de yderligere ressourcer er gået til at udvide hospitalernes kapacitet til stråle- og kemobehandlinger samt til indkøb af dyr medicin.
Undersøgelsen fra Sundhedsministeriet viser, at personer, som viser sig at lide af kræft, i gennemsnit har henvendt sig 24 gange til deres læge i de to år op til, at diagnosen blev stillet.
Kræftens Bekæmpelse drager to konklusioner af opgørelsen fra ministeriet: Den viser, at danskerne faktisk reagerer og søger hjælp, når de opdager faretruende symptomer.
Men den bekræfter også organisationens egen opfattelse af, at ikke alle praktiserende læger er lige gode til at opdage kræftsygdomme hos patienterne.
- Der er for mange, der siger, at deres praktiserende læger ikke var tilstrækkeligt opmærksomme på, at det kunne være noget alvorligt, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør for Kræftens Bekæmpelse og tilføjer:
- Men nogle praktiserede læger er rigtigt gode til det, og så er der nogle, som har brug for mere efteruddannelse.
/ritzau/