Læger: Patienter må selv bestille hjælp efter kræftsygdom

admin

|

15/04/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De danske sygehuse følger ikke godt nok op på kræftpatienternes ret til hjælp og genoptræning efter endt sygdomsforløb.

Sådan lyder det fra Praktiserende Lægers Forening, PLO, og Danske Fysioterapeuter.

De reagerer på en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Københavns Kommune, der viser, at veluddannede langt oftere får genoptræning og hjælp efter et kræftforløb.

- Det er min klare fornemmelse, at der stadig er rigtig mange patienter, der ikke får deres genoptræningsplan, og dermed heller ikke får deres genoptræning, siger Tina Lambrecht formand for Danske Fysioterapeuter.

De manglende genoptræningsplaner er sygehusenes ansvar og får patienterne dem ikke, tror Tina Lambrecht, at særligt de dårligst stillede patienter opgiver at få informationer fra sygehusvæsenet.

Også de praktiserede læger er frustrerede over, at sygehusene ikke påtager sig et større ansvar for rehabiliteringen af kræftpatienterne.

- Et sted at starte er, hvis man siger, at det er sygehuset, der skal følge op på, om man kommer i gang med rehabiliteringen, ligesom man gør på hjerteområdet, siger de praktiserende lægers næstformand Niels Holm.

Han oplever, ligesom fysioterapeuterne, at de dårligst stillede patienter aldrig får ringet til deres læge og får styr på, hvordan de for eksempel skal genoptræne.

Ifølge ham er de praktiserende læger selv ved at drukne i arbejde, og derfor er det umuligt for dem at blive mere opsøgende overfor de dårligst stillede kræftpatienter.

- Der er ikke noget entydigt system for, hvordan man starter et rehabiliteringsforløb. Og der må vi bare sige, at vi tager dem, der bestiller en tid - og det er ikke altid de socialt dårligt stillede, der er gode til det, siger han.

/ritzau/