Det har længe været vanskeligt for mindre bysamfund at tiltrække praktiserende læger, når der bliver en plads ledig.
Men nu viser det sig også, at selv større byer har problemer med at fylde hullerne efter de læger, der stopper.
Praktiserende Lægers Organisation, PLO, har for Jyllands-Posten lavet en undersøgelse, som viser, at der i Randers er fem ubesatte såkaldte ydernumre, mens tallet for henholdsvis Esbjerg og Aalborg er fem og seks.
- Det er en ond spiral, der sættes i gang, når der mangler læger. De øvrige læger i byen får mere travlt, og det bliver sværere for patienterne at få en tid hos lægen, og udsigten til en praksis med mange patienter og aldrende kolleger får de unge læger til at holde sig væk, siger Bruno Bundgaard Madsen, der er formand for de praktiserende læger i Randers.
Undersøgelsen viser, at der også i hovedstaden er mangel på læger, særligt i udsatte boligområder.
I Esbjerg og Aalborg har man indtil videre løst problemet ved at oprette regionsklinikker, så alle har en mulighed for at komme til lægen.
Også i kommuner som Viborg, Skive, Faaborg-Midtfyn, Syddjurs og Ringkøbing-Skjern mangler der ifølge PLO mindst tre praktiserende læger for at kunne dække behovet.
Problemet med lægemangel forstærkes af, at antallet af danskere over 60 år er steget med 20 procent de seneste ti år.
PLO lancerer derfor mandag udspillet "På patientens vegne", hvor organisationen kommer med 28 forskellige forslag til blandt andet at løse manglen på læger.
Det skal blandt andet gøres mere attraktivt at slå sig ned som læge i egen praksis, mener PLO-formand Christian Freitag.
- Hvis det også fremover skal være sådan, at man i hele Danmark har adgang til sin egen praktiserende læge – også i områder langt fra universitetsbyerne - er det på høje tid, at der handles, siger han i en pressemeddelelse.
/ritzau/