- Sundhedsstyrelsen har efter min bedste overbevisning ikke ressourcer nok til overhovedet at varetage det her tilsynsområde inden for de nuværende rammer.
Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, efter, at sundhedsministeren, Sophie Løhde (V), tirsdag meldte ud, at hun er på vej med et nyt lovforslag, der automatisk vil fratage lægers autorisation, hvis de begår fejl i udlandet.
Lovforslaget skal sikre danske patienter bedre mod såkaldte nomadelæger. Fremover vil læger og andre sundhedspersoner med oprindelig dansk autorisation per automatik få inddraget deres danske autorisation, hvis de begår fejl i eksempelvis Sverige eller Norge.
Men ifølge Andreas Rudkjøbing er det en dårlig idé, da der er stor forskel på, hvad der kan koste autorisationen i Danmark og Norge. I Norge kan det at køre for stærkt gå ud over lægejobbet.
- I Norge opererer man med et værdighedskrav ud fra en forståelse om, at lægen skal kunne nyde samfundets tillid generelt. Det vil sige, at man kan miste autorisationen ved at køre for hurtigt og være uansvarlig på andre områder, siger Rudkjøbing og tilføjer:
- I Danmark kan du kun miste autorisationen, hvis du laver fejl som læge, har et misbrug af en art eller andre ting, der forhindrer dig i at være læge.
Selvom Lægeforeningens formand mener, at hensigten bag lovforslaget er god, så mener han, at man burde flytte fokus til et andet sted.
- Vi vil rigtig gerne have, at man i stedet for fokuserer på, at man får etableret et ordentligt samarbejde mellem tilsynsmyndighederne i de nordiske lande, siger Rudkjøbing.
- Med det her forslag er det grundlæggende problem ikke, at vi mangler regler. Der er nogle udmærket samarbejdsaftaler i forvejen. Men det virker til, at tilsynet ikke rigtigt bruger dem, fortsætter han.
Det er Styrelsen for Patientsikkerhed der skal føre tilsyn med nomadelægerne.
/ritzau/