Mange har en håndsprit i tasken, hvis det ikke ligefrem står på toiletter rundt omkring. Men er det virkelig nødvendigt at desinficere sine hænder, når man har vasket dem?
Svaret er nej, hvis man spørger den svenske professor i bakteriologi Agnes Wold. Hun smider selv alle flasker med håndsprit og afspritningsservietter ud, når hun ser dem.
Det skriver Expressen.
- Det er helt ubegribeligt, at helt raske mennesker er så bakterieforskrækkede, siger hun.
Hun mener, at bakterieforskrækkelsen er overdrevet.
- Vi havde en bakterieperiode i sidste århundrede, hvor folk var besatte af bakterier. Men da var det ikke så mærkeligt, at man var bange, i og med at masser af mennesker døde af infektionssygdomme. Både gamle, unge, fattige og rige, siger Agnes Wold.
Værst af alt i denne forskrækkelse er brugen af håndsprit, mener hun. Det er ineffektivt med mindre, man rejser i udlandet.
- Nummer et: Håndsprit er kun effektivt mod bakterier, så det kan meget vel være relevant i lande som Indien og Egypten, hvor der er bakterielle infektioner som salmonella, som man får på hænderne og siden kommer i munden ofte via maden. Men i Sverige har vi ingen bakterielle diarresygdomme, siger hun.
Læs også: Derfor flyder nogle lorte ovenpå - og 9 andre facts om pøllen
Mod virusinfektioner derimod er spritten ifølge hende ikke særlig effektiv. Vira spredes nemlig oftest gennem hoste eller nysen.
- Så forkølelser bider ikke på alle, fordi det netop er vira og luftbåren smitte og ikke bakterier og håndforurening, siger Agnes Wold.
Det eneste område, hvor håndsprit er nødvendigt, er ifølge professoren på hospitaler, hvor der er behov for at forhindre, at bakterier bliver flyttet med patienter.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: