Der er et kæmpe uudnyttet potentiale i verdens piger og kvinder. Og hvis det bliver udløst, er det til gavn for os alle.
Beskeden er klar fra den internationale organisation Women Deliver: Vi skal investere i kvinder. Hvis flere piger får en uddannelse, kommer i arbejde, er sunde og får kontrol over deres egne penge, er der svimlende gevinster at hente.
- Øget ligestilling mellem kvinder og mænd er en rigtig, rigtig god forretning, siger direktøren for Women Deliver, Katja Iversen.
- Al undersøgelse viser, at når man investerer i piger og kvinders sundhed, rettigheder, uddannelse og generelle velbefindende, så er der er en bølgeeffekt, der rækker langt ud over den enkelte kvinde.
Bella Center i København åbner mandag dørene for en storstilet konference, der over fire dage sætter fokus på netop kvindernes rettigheder, sundhed og vilkår.
Organisationen Women Deliver er arrangør og venter 5000 til 6000 deltagere.
- Der er et meget stort uudnyttet potentiale i og med, at for få kvinder får en uddannelse. Der er for få kvinder på arbejdsmarkedet, og sundhedstilstanden er - blandt mange kvinder - ikke så de kan præstere deres fulde, siger Katja Iversen.
Ifølge en rapport fra konsulentvirksomheden McKinsey & Company vil det føre til store økonomiske gevinster, hvis verdens kvinder bliver ligestillet med mændene.
I et drømmescenarium med fuld ligestilling på arbejdsmarkederne, vil det årlige globale bruttonationalprodukt (BNP) stige med 26 procent frem mod 2025.
Hvis hvert land "blot" har samme udvikling som det land med mest fart på ligestillingen i den pågældende region, vil verdens årlige BNP frem mod 2025 vokse med 11 procent.
På konferencen i København deltager både organisationer, repræsentanter fra erhvervslivet, ministre, politikere og ledere af FN-organisationer.
Dansk Industri er blandt deltagerne og er ikke i tvivl om, at kampen for kvinderne er helt essentiel set fra et økonomisk perspektiv.
- Hvis man vil have udvikling, så skal man også bruge alle de ressourcer, der er til stede i samfundet. Og så nytter det ikke noget, hvis man på arbejdsmarkedet ikke benytter sig af den kvindelige del af befolkningen, siger direktør i Dansk Industri Thomas Bustrup.
En af talerne på Women Deliver-konferencen er præsidenten for Global Fund for Women, Musimbi Kanyoro fra Kenya. Hun understreger, at kvinders ligestilling - uanset økonomisk vækst - er en samfundsmæssig fordel.
- Det er afgørende ikke kun at investere i kvinder, men at stole på kvinder. De ved bedst, hvordan man løser de problemer, der møder dem i deres egne samfund, siger Musimbi Kanyoro.
De internationale Women Deliver-konferencer afholdes hvert tredje år.
/ritzau/