Kvinde var 11 år om at få erstatning for uberettiget fyring

admin

|

31/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En kvinde har været 11 år om at få tilkendt erstatning for uberettiget fyring. Sø- og Handelsretten afgjorde fredag, at hendes arbejdsgiver skal betale 400.000 kroner i godtgørelse til kvinden.

Det oplyser fagforbundet HK/Privat, der har kørt den langvarige sag for kvinden. Hun var ansat i en privat reklamevirksomhed som administrativ, da hun i en trafikulykke i december 2003 pådrog sig et piskesmæld i nakken. Dengang var kvinden i fyrrerne.

Kvinden blev sygemeldt, og efter 120 dage blev hun fyret, men det var et brud på både Funktionærloven og Forskelsbehandlingsloven, slår dommen fast.

De sygedage, en medarbejder har på grund af handicap, må nemlig ikke tælles med, hvis firmaet vil fyre med hold i Funktionærlovens 120-sygedagesregel. HK/Privat ser dommen som meget principiel.

- Det er en stor sejr til ansatte, der er langtidssyge på grund af handicap. Når man ikke kan fungere på lige fod med andre på arbejdsmarkedet, er man sikret en særlig beskyttelse, siger Anita Reinhardt, der er faglig sekretær i HK/Privat.

Hun oplyser, at HK/Privat skal nu finde ud af, hvordan kvinden kan få sin erstatning. Virksomheden, der fyrede kvinden er gået konkurs, og sagen er kørt med Dansk Arbejdsgiverforening som modpart.

Sagen var så principiel, at Sø- og Handelsretten i august 2009 sendte den til vurdering ved EU-Domstolen. Det tog fire år.

Efter EU-Domstolens vurdering, der som noget helt nyt gav HK ret i, at mennesker med en funktionsnedsættelse af lang varighed skal være særligt beskyttede på arbejdsmarkedet.

Uanset om funktionsnedsættelsen er kronisk, helbredelig, medfødt eller opstået ved en ulykke.

På den baggrund har Sø- og Handelsretten nu givet kvinden ret i, at hun ikke kunne fyres på grund af det handicap, som trafikulykken påførte hende.

- Arbejdsgiveren skal gå meget langt for at beholde en ansat med funktionsnedsættelse. Blandt andet ved at tilbyde medarbejderen at gå på nedsat tid og at indrette arbejdspladsen anderledes. Intet af dette skete i denne sag, siger Anita Reinhardt.

Det er endnu uvist, om Dansk Arbejdsgiverforening vil anke sagen til Højesteret på grund af dens principielle karakter.

/ritzau/