* 12. januar 2011: Seks søfolk kidnappes fra den danske coaster Leopard fra rederiet Shipcraft. Det er fire filippinere og de to danske statsborgere, styrmand Søren Lyngbjørn fra Ærø og den chilensk-fødte kaptajn, Eddy Lopez fra København, der i dag er henholdsvis 49 og 46 år.
* Kidnapningen skete, efter at somaliske pirater angreb Leopard ved udmundingen af Adenbugten i Det Arabiske Hav omkring et døgn efter, at skibet havde sat sine angiveligt ubevæbnede vagter af i havnebyen Salalah i Oman.
* Piraterne kunne ikke få skibet med, da hovedmotoren var sat ud af kraft. Leopard var lastet med militært udstyr og drev, indtil det blev fundet af et tyrkisk krigsskib under Natos indsats mod pirater.
* Søfolkene blev fragtet på piraternes moderskib, et kapret fiskefartøj Shiuh Fu No.1. Efter fire dages sejlads nåede piratskibet med de kidnappede søfolk Somalias kyst.
* 13. januar: Shipcraft bekræfter, at Leopard blev angrebet af pirater 12. januar, men at piraterne ikke fik skibet med. Nogle dage efter bekræfter rederiet kidnapningen, og at det har indledt forhandlinger med piraterne om en løsesum.
* I midten af marts ringer kaptajnen Eddy Lopez hjem til sin hustru i Chile med en besked om, at piraterne forlanger tre millioner dollar - cirka 15 millioner danske kroner - i løsesum.
* Frem til engang i juli 2011 holdes gidslerne fanget på det græske kaprede tankskib Polar. Siden har de været i land i Somalia, hvor piraterne har flyttet rundt med dem. Frem til frigivelsen sad de cirka 100 km inde i land.
* 29. juni kritiseres rederiet Shipcraft af sin egen brancheorganisation, Rederiforeningen af 2010, for håndteringen af sagen. Forhandlingerne om gidslernes løsgivelse ser ud til at være gået i stå.
* 29. juni: Fagforbundet Søfartens Ledere anmelder Shipcraft til politiet for at have overtrådt reglerne om arbejdsmiljø og sikkerhed til søs samt for ikke at gøre nok for at få gidslerne hjem. Information til de pårørende dokumenterer, at Shipcraft i omkring tre måneder ikke har haft kontakt til piraterne.
* 14. juli: Piraterne lægger videoer ud med gidslerne på netsiden YouTube. Piraterne har dikteret gidslerne at sende en appel til den danske regering, befolkning og Shipcraft om at få dem hjem hurtigst muligt. Løsesummen er nu steget til 15 millioner dollar - svarende til knap 80 millioner kroner.
* 30. september: Søfartens Ledere anmelder piratangrebet til Statsadvokaturen for særlig internationale straffesager. Indtil da havde hverken rederiet Shipcraft selv eller danske myndigheder sørget for, at der blev indledt en efterforskning af det voldelige og bevæbnede angreb mod et dansk-flaget skib med to danske statsborgere om bord.
* 5. oktober: Piraterne lægger en ny video ud på YouTube med de seks gidsler, der sender en ny appel: De vil hjem, inden de dør.
* 7. oktober: Rederiet Shipcraft offentliggør regnskab for 2010: Egenkapitalen er tabt, og der er udsigt til et underskud på 3,6 millioner kroner. Piraternes krav om løsesum vil kunne vælte selskabet økonomisk.
* 10. november: Piraterne lægger en ny video ud på YouTube med gidslerne - denne gang uden mundtlig appel fra de seks tilfangetagne søfolk.
* 12. januar 2012: De seks søfolk har siddet som gidsler et år. Rederiforeningen kritiserer igen rederiet for dets håndtering af sagen.
* 4. juli: Shipcrafts regnskab for 2011 offentliggøres: Underskuddet er steget til godt 18 millioner, egenkapitalen er væk, 15 millioner afsat til afvikling af selskabet.
* 16. juli: Rederiets hovedejer, den svenske multimillionær John Arne Larsson, overtager posten som formand i sit eget rederiselskab. Han afløser modedirektør Sysser Zerlang Philipson, der dog bliver i bestyrelsen.
* 10. januar 2013: Med gidselsagen som begrundelse ændres Shipcraft A/S til et anpartsselskab med rederiets hovedejer, John Arne Larsson, som eneste repræsentant i bestyrelsen. Dermed udtræder Sysser Zerlang Philipson og Claus Bech af bestyrelsen. Claus Bech fortsætter som rederiets administrerende direktør.
* 11. januar: Knapt et par hundrede borgere demonstrerer foran Christiansborg for at få regeringen til at tage affære. Demonstrationen er planlagt af Ærø-borgere.
* Den 30 april 2013 frigives gidslerne efter mere end to år og tre månedes tilfangetagelse, i alt 838 dage.
/ritzau/