Kræftens Bekæmpelse mener, at det er dårlig planlægning, at fremtidens supersygehuse må skære i sengepladserne på grund af stramme budgetter.
- Lige nu lukker man pladserne - ikke fordi man har lavet en plan, men fordi man siger, at der er 60 milliarder at bygge for. Færdig. Og så må I lukke de pladser, som der ikke er penge til at bygge. Det er altså ikke en måde at planlægge på.
Det siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til Ritzau fredag, hvor Jyllands-Posten skriver, at læger advarer mod syge danskere på hospitalsgangene, når de nye supersygehuse står færdige, på grund af mangel på stuepladser.
I stedet for at bygge små og billige hospitaler mener direktøren, at man i stedet skulle bygge færre nye, men derimod bedre supersygehuse eller måske bygge noget færdigt nu og vente med at bygge resten, til der er flere penge.
Han deler nemlig danske lægers frygt for, at fremtidens supersygehuse bliver for små og skubber patienter fra stuerne ud på gangene.
- Det, vi hører, når vi taler med kræftlægerne, er, at de er stærkt bekymrede for, om der er plads til det stigende antal kræftpatienter, der kommer. Eller rettere sagt kommer det til at gå stærkt ud over andre patienter. De kan slet ikke se, hvordan det skal gå op.
- Så det er vi faktisk noget bekymrede for, siger han.
Han savner en beskrivelse af, hvor mange patienter der vil være i fremtiden, og hvordan det skal gå op med pladsen og ressourcerne på landets hospitaler. Sådan en oversigt findes ikke i dag.
Direktøren forklarer, at antallet af kræftpatienter vil stige med 30 procent over de næste 10 år, og det vil presse sygehusene.
Kræftpatienterne skal nok komme til, forudser han, men andre patienter vil derimod komme til at lide under de knappe forhold.
/ritzau/