Danmark svigter sin rolle som forkæmper for verdens fattigste, og det er en historisk fejltagelse.
Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet og Ibis.
Baggrunden er, at regeringen reserverer en større del af midlerne til ulandsbistand til modtagelse af flygtninge herhjemme og i EU end hidtil ventet.
Regeringen vil næste år bruge 4,4 milliarder kroner af midlerne til ulandsbistand til håndtering af flygtninge. Det beløb er 1,5 milliarder kroner højere end antaget, da finansloven blev vedtaget.
- Danmark er ved at lave en historisk fejltagelse i forhold til den rolle, vi spiller i verden og det ansvar, vi har for fattigdom og nogle af de problemer, vi ser, at verden er præget af i de her år, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Frans Mikael Jansen.
Han mener, det klinger hult, når regeringen siger, at man vil skrue op for hjælpen i nærområderne, samtidig med at man barberer ulandsbistanden yderligere.
Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) er det den stigende strøm af flygtninge, der gør, at regeringen vil omprioritere i udviklingsbistanden for at modtage og huse asylansøgere i Danmark.
Men Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær mener ikke, at man kan retfærdiggøre barberingen af ulandsbistanden med henvisning til, at man vil bruge flere penge på modtagelse af flygtninge.
- Flygtninge i Danmark har ikke noget med bistand til udvikling at gøre. Det handler om at hjælpe de fattige mennesker ude i verden til at få nogle rimelige liv. Det er også en opgave at hjælpe flygtninge, der kommer til Danmark, men det har ikke meget at gøre med bistand til udvikling, siger Frans Mikael Jansen.
/ritzau/