Kritik af Frankrig: Stop salg af krigsskibe til Rusland

admin

10 år siden

|

04/06/2014

Dagens topnyheder

På grund af krisen i Ukraine bør Frankrig lægge en aftale om salg af to krigsskibe til Rusland på is.

Det mener den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski.

Aftalen mellem Frankrig og Rusland stammer fra 2011 og drejer sig om levering af to helikopterhangarskibe til en samlet værdi på 1,2 milliarder euro.

Skibene tilhører den næststørste klasse i den franske flåde. De kan transportere op til 16 Mistral-helikoptere og omkring 700 soldater. Det første skal leveres i oktober i år og det andet i 2015.

Radoslaw Sikorski siger til den franske avis Le Monde, at Rusland vil bruge hangarskibene til at true sine nabolande med.

- Russiske generaler har allerede sagt, hvad disse skibe skal bruges til: Til at true Ruslands naboer ved Sortehavet, og det betyder europæiske partnere, siger han.

- Jeg tror ikke, at Frankrig ønsker at stille sig i en position, hvor de forsyner en aggressor med effektive våben, tilføjer han.

På grund af krisen i Ukraine er forholdet mellem de vestlige lande og Rusland dårligere end længe.

Andre af Frankrigs allierede har også udtrykt bekymring om aftalen. Blandt andet USA, som i maj bad Frankrig genoverveje levering af højteknologisk militærudstyr til Rusland i lyset af blandt andet landets annektering af halvøen Krim.

Frankrig har dog tænkt sig at levere de to hangarskibe.

- En kontrakt er skrevet under. Den bør overholdes, siger talsmand for det franske udenrigsministerium, Romain Nadal, i en kommentar til udtalelserne fra Polens udenrigsminister.

Frankrigs præsident, François Hollande, er onsdag på officielt besøg i Polen.

/ritzau/Reuters