Kriseanbefalingerne tager til: Nu deler Nationalbanken råd om dit fysiske betalingskortet

Emil Martesen

2 uger siden

|

18/06/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu deler Nationalbanken råd om dit fysiske betalingskortet.

Dagens topnyheder

Nationalbanken har udstedt en anbefaling til danskere om at sikre sig fysiske betalingskort, pinkoder og et mindre beløb i kontanter som en del af deres kriseberedskab.

Sådan lyder meldingen fra Peter E. Storgaard, underdirektør og chef for Finansiel Stabilitet i Nationalbanken, mandag aften til Ritzau.

Han lægger ikke skjul på, at kontanterne bør være i små sedler for at lette transaktioner i tilfælde af en krise:

"Et mindre beløb i kontanter som beredskab skal gerne være i små sedler, så det er nemmere for butikken at give byttepenge tilbage", siger han til Ritzau ifølge TV 2.

Han understregede, at mængden af kontanter bør afspejle husstandens forventede betalingsbehov i en krisesituation.

Vejledningen kommer i kølvandet på forsvarsminister Troels Lund Poulsens anbefalinger under Folkemødet på Bornholm, hvor han rådede danskerne til at kunne klare sig i tre døgn uden adgang til basale fornødenheder som elektricitet og vand.

Nationalbanken har bidraget til at udarbejde disse retningslinjer, som også kan findes på deres hjemmeside og i Beredskabsstyrelsens tjekliste.

Peter E. Storgaard forklarer, at fokus er på, at de mest nødvendige ting skal kunne fungere, og hvordan husholdninger kan forberede sig. Trusselsbilledet fra Rusland har eskaleret, hvilket har gjort det nødvendigt at tage disse forholdsregler mere alvorligt.

En vigtig del af Nationalbankens råd er at have fysiske betalingskort, da disse kan bruges, selvom der ikke er forbindelse mellem betalingsterminalen og de bagvedliggende betalingssystemer.

I sådanne tilfælde vil det være nødvendigt at indtaste en pinkode for at gennemføre transaktioner.

Ud over kontanter og betalingskort opfordres danskerne også til at have tilstrækkelige forsyninger til at klare sig i tre døgn.

Det inkluderer tre liter vand per person per døgn, medicin, mad og andre nødvendigheder som powerbanks, lommelygter og batterier. Den omfattende forberedelse er nødvendig for at kunne håndtere de udfordringer, der kan opstå under en krisesituation.