Glem forestillingen om unge studerende, der oparbejder tunge gældsposter for at klare sig gennem studielivets økonomiske smalhals.
De studerende anno 2015 er i forhold til tidligere blevet økonomisk ansvarlige, de har mindre gæld, og de sparer endda ifølge en ny analyse fra Spar Nord i stigende grad penge op.
Analysen baserer banken på en undersøgelse af 15.000 studerendes økonomi i henholdsvis 2008 og i dag, og resultatet kommer bag på Spar Nord.
- Vi blev mildest talt noget overraskede, fordi vi har gået i den overbevisning, at en stor del af de unge mennesker er udfordret i forhold til at styre deres økonomi og udvise tilstrækkelig mådeholdenhed, siger bankens pressechef, Leif Lind Simonsen.
- Har I et bud på, hvorfor det går den vej?
- Jeg tror, at den primære årsag er den sparemodus, vi alle sammen kom i efter finanskrisen, og som har smittet af på de unge, siger Leif Lind Simonsen.
Også i Danske Bank oplever nyudnævnt cheføkonom Las Olsen en større økonomisk snusfornuft blandt studerende.
- Det er vores fornemmelse, at der er sket lidt af en mentalitetsændring blandt de studerende, siger han.
- I stedet for at bruge alle de penge, de kan få fat i, har de fået større respekt for, at de måske ikke kommer til at tjene penge med det samme efter studierne, og de er derfor påpasselige med at få en alt for stor gæld med sig videre, siger han.
Og netop udsigterne på jobmarkedet efter endt studietid er også blandt de punkter formand Yasmin Davalii i Danske Studerendes Fællesråd fremhæver som årsagen til den større økonomiske forsigtighed.
- De seneste kriseår har fået risikoen for lediggang efter endt studie højt op i de studerendes bevidsthed, og selv om de i forvejen har en stram økonomi, så kan det ikke undgås, at en usikker økonomisk fremtid smitter af på deres forbrug, siger hun i en pressemeddelelse.
/ritzau/