Kræftens Bekæmpelse advarer regionerne mod at afvise ny medicin

admin

|

23/04/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kræftens Bekæmpelse advarer regionerne mod at lade prisen få indflydelse på, om patienterne kan få adgang til ny og vigtig medicin.

I takt med stadigt stigende milliardudgifter til ny sygehusmedicin overvejer Danske Regioner at lade prisen spille ind ved godkendelse af ny medicin.

- Det er ikke en god idé at starte med at sige nej til den nye og bedre medicin, der kommer. Det er meget vigtigere at få den ældre og mindre effektive medicin afviklet, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til Ritzau.

Samtidig mener han, at der er meget at hente, også økonomisk, hvis man i langt højere grad inddrager patienten i beslutningen om, hvorvidt der skal sættes ind med ny, dyr og livstidsforlængende behandling.

- Patienten skal selv være med til at drøfte, om de 30 dages mulig ekstra levetid, en ny medicin måske kan give, også er det værd, hvis prisen for eksempel er tre måneder med voldsom diarré og stærk svækkelse, siger han.

Han tror, at mange flere patienter ville sige nej til yderligere, dyr behandling, hvis de blev taget ordentligt med på råd om behandlingen af deres sygdom.

- Diskussionen om finansieringen af nye behandlinger og dyr medicin dukker op med års mellemrum.

- Men vi kan ikke være tilfredse med at sætte udviklingen i stå og lade det være op til folks egen pengepung, om de kan få den bedste behandling, siger han.

Han anbefaler i steder regionerne at se på, hvordan man kan presse lægemiddelindustrien mere på priserne.

Det kan enten ske i et samarbejde med de øvrige EU-lande eller ved at konkurrencemyndighederne ser på, om medicin sælges til højere priser end rimeligt.

- Men at begynde at sige nej til ny og vigtig medicin er grundlæggende forkert.

- Hvad skal lægen sige til patienten, når han spørger: Er der slet ingen medicin, der kan hjælpe mig? Og når det så er. Så kan den ene patient måske betale selv, mens patienten i sengen ved siden af ikke har råd, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Dyr medicin skal debatteres på Danske Regioners generalforsamling i dag i Aarhus.

/ritzau/