Kræftbehandling: Et stort skridt fremad i Danmark

Finn Jensen

12 år siden

|

20/12/2012

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sundhedsministeren har, efter anbefaling fra et uvildigt internationalt ekspertpanel, peget på Aarhus som hjemsted for et kommende nationalt center for partikelterapi.

- Aarhus Universitetshospital tilbyder internationalt anerkendt kræftbehandling, og sammen med Aarhus Universitet har vi et stærkt og internationalt forskningsmiljø. Dermed har vi de bedste forudsætninger for at kunne drive et nationalt center for partikelterapi, siger regionsrådsformand Bent Hansen.

Højpræcisions strålebehandling
Partikelterapi er højpræcisions strålebehandling, der giver mulighed for at ramme kræftsvulsten med en større stråledosis, samtidig med at det raske væv får en mindre stråledosis.

Det øger muligheden for at udrydde alle kræftceller med et minimum af skader på det raske væv, og det vil især være til gavn for en del børn med kræft.

- Nationalt Center for Partikelterapi vil hvert år kunne hjælpe mindst 1.000 kræftpatienter til et længere eller bedre liv. Dermed tager vi et stort skridt fremad for kræftbehandlingen i Danmark. Samtidig får vi helt nye muligheder for forskning og dermed endnu mere avanceret dansk kræftbehandling i fremtiden, siger Bent Hansen.

Byggeriet er startet
Frem mod 2019 bliver Aarhus Universitetshospital samlet i et nybyggeri i Skejby, og Nationalt Center for Partikelterapi bliver opført ved siden af Onkologisk Afdeling.

Den første patient vil kunne blive behandlet med partikelterapi i Danmark i 2017.

Nationalt Center for Partikelterapi bliver udstyret med en protonaccelerator og to behandlingsrum samt med godt integrerede faciliteter for patienter, pårørende, personale og forskere.

Bygningen er forberedt med et tredje behandlingsrum, så der relativt let kan udvides op til en kapacitet på 1.500 patienter om året.  

Den langsigtede vision for det Nationale Center for Partikelterapi er at blive blandt en af verdens førende inden for forskning og behandling af kræft med partikelbaseret strålebehandling.