Kontroversiel fangeudveksling splitter amerikanerne

admin

10 år siden

|

08/06/2014

Dagens topnyheder

Gjorde Barack Obama det rigtige, da han for nylig løslod fem højtstående medlemmer af Taliban til gengæld for frisættelsen af den amerikanske krigsfange Bowe Bergdahl?

Amerikanerne er i tvivl, viser en meningsmåling foretaget af Reuters.

På den ene side siger et stort flertal af de adspurgte (78 procent), at USA skal gøre alt, hvad de kan, for at befri krigsganger som Bergdahl.

Men omvendt frygter mange også (66 procent), at fangeudvekslingen kan være en glidebane og skabe en farlig præcedens i fremtidige sager om krigsfanger.

Efter en umiddelbar bølge af eufori over løsladelsen af Bergdahl er kritikken væltet frem.

Blandt andre har en række amerikanske soldater, der var udsendt til Afghanistan ligesom Bergdahl, udtalt, at han er desertør.

Andre påstår, at amerikanske styrker er blevet dræbt, da de ledte efter Bergdahl i det krigshærgede land.

De kritiske stemmer er da også svære at overse i undersøgelsen.

Således svarer 44 procent af de adspurgte, at fangeudvekslingen aldrig skulle have fundet sted, mens 29 procent tilkendegiver, at Obama-administrationens gjorde det rigtige. De resterende 27 procent er i tvivl.

Adspurgt om de mener, at Bergdahl er en patriot eller desertør, svarer 65 procent, at de er i tvivl. Blot 13 procent ser ham som patriot, mens 22 procent er klar til at stemple ham som forræder.

Berghdahl opholder sig fortsat på et amerikansk militærhospital i Tyskland, hvor han gør sig klar til at vende tilbage til USA. Hans tilstand er god, og han får det hver dag bedre, fortalte hans læger fredag.

En amerikansk embedsmand siger på betingelse af anonymitet, at Bergdahl fortsat ikke har ringet til sine forældre, "fordi han har besluttet at lade være".

Det er fortsat uklart, hvornår han vender hjem til sin familie i en lille by i delstaten Idaho.

/ritzau/Reuters