Det skal være slut med slik smurt ind i rottelort og pakket under uhumske forhold på hemmelige lagre.
I hvert fald vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) intensivere kontrollen med fødevaresvindel og dårlig hygiejne med bland-selv-slik.
Det betyder, at 400 målrettede kontroller i 2016 skal tjekke hygiejnen.
- Man skal kunne blande sig en pose fredagsslik uden at bekymre sig, lyder det fra ministeren i pressemeddelelsen.
- Fødevarerejseholdet fortsætter jagten på svindlerne og de uhumske lagre, og derudover har jeg bedt Fødevarestyrelsen undersøge, om vi kan etablere en tværgående task force mellem myndighederne, som skal kigge på fødevaresvindel generelt, siger hun.
Tilbage i oktober beslaglagde fødevarerejseholdet og Skat 100 ton fødevarer og slik, som var smurt ind i rottelort, på et lager i Valby.
Dengang lød det fra lederen af Fødevarekontrollens rejsehold, Michael Rosenmark, at forbrugerne skulle være ekstra opmærksomme, hvis bland-selv-slik blev solgt til meget billige priser i butikkerne.
I begyndelsen af 2014 var der nemlig "en voldsom eksplosion" i antallet af slikbutikker.
- I de her lagre er der ofte ikke den rette kontrol med fødevarerne, fordi man forsøger at skjule varerne for politiets og Skats søgelys, da der eksempelvis ikke er blevet betalt afgift.
- Så vær opmærksom, når noget - hvad enten det er slik eller sodavand - er ekstra billigt, lød det.
Og selv om der ikke har været eksempler på sygdomsudbrud på grund af uhumsk slik, er Fødevarestyrelsen glad for, at der nu kommer skærpet fokus på området, siger chefkonsulent Kenny Larsen fra Kontrolstyring i Fødevarestyrelsen.
- Vi har den seneste tid set mange eksempler på fusk, uhygiejniske og ulovlige lagre. Nu målretter vi 400 ekstra kontroller, hvor vi dels ser på hygiejnen og dels ser på, om papirerne og sporbarheden er i orden.
- Jeg forventer, at branchen får større fokus på, at der skal være styr på tingene, og at man skal kunne spore varerne til, hvor de er købt. Og selvfølgelig også, at Fødevarestyrelsen får et endnu bedre overblik over forholdene i branchen.
I 2014 og 2015 gennemførte Fødevarestyrelsens Rejsehold henholdsvis cirka 100 og 200 kontroller af butikker og grossister med bland-selv-slik ud over den almindelige fødevarekontrol.
80 procent af kontrollerne i 2014 og 66 procent af kontrollerne i 2015 førte til sanktioner i form af indskærpelser, påbud og bøder - primært vedrørende sporbarhed.
- Som forbruger kan det være svært at gennemskue, om slikkets vej til slikposen har været under de rigtige forhold. Forbrugerne skal informeres om gode tommelfingerregler, så de er klædt på til at forholde sig kritisk til lidt for gode tilbud, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.
/ritzau/