Med sine rødmossede kinder, imødekommende øjne og fyldige fuldskæg er Julemanden et af de mest populære ansigter i den kommende højtid – han er nok kun overgået af afbildninger af Jesus Kristus, der med guddommelige kræfter indtog en helt central rolle i Biblens nye testamente, og som lagde grunstenen til julen allerede ved sin fødsel.
Men nok om ham i denne omgang, da dette handler om Julemanden.
De fleste børn, uanset om de er artige eller ej, er ikke i tvivl om den kendte og overvægtige skikkelses udseende.
Der hersker i den vestlige verden enighed om, at størstedelen af hans tøj er rødt, mens næsten resten af outfittet har samme snehvide farve som hans buskede øjenbryn, hår og skæg.
Bæltet og støvlerne er sorte, og vi kan også blive enige om manden med den 'ho ho ho'-rungende latters gøremål i juledagene; at rejse kloden rundt med raketfart i sin slæde, trukket af ni rensdyr med Rudolf som galionsfigur, og hvorfra han gavmildt uddeler gaver til de ordentlige børn.
Hvor Julemanden rent faktisk bor, er der derimod en del diskussion om.
Læs også: 5-årig pige sætter sig på skødet af julemanden, men hun havde aldrig forventet dette spørgsmål
Flere lande har i årevis gjort krav på at være hjemsted for ham og hans flittige arbejdsnisser.
Repræsentanterne i den internationale konflikt er de to lande Grønland og Finland.
Grønland, der med sin enorme størrelse giver vores kongerige et sus af brede vidder, har siden slutningen af 80'erne gjort krav på at være hjemsted for den populære julefigur.
Finnerne, vores saunasvedende og broderagtige naboer fra nordøst, hævder derimod, at Julemanden har bopæl i byen Rovaniemi i den finske del af Lapland.
Grønland: Vi har Julemanden
Her i Danmark lader der til at herske en udbredt opfattelse af, at han bor på Grønland, og hos Dansk Julemands Laug, der er en forening for julemænd, nissemødre og de mindre nisser, bakker man op om dén forestilling.
I 1989 opstod den dansk-grønlandske myte om, at Julemanden er blandt de omkring 1.000 indbyggere i byen Uummannaq på Grønlands vestkyst.
Selve myten, der blev skabt af Danmarks Radio med tv-julekalenderen 'Nissebanden i Grønland', led dog sidste år et hårdt knæk, da man henne på kommunen i den grønlandske by måtte sande, at Julemanden var en dårlig forretning.
Qaasuitsup Kommunia bekendtgjorde derfor kørt før juletid, at de udliciterede Julemanden til højest bydende – et tilbud, der her præcis ét år senere stadig er ingen, der har bidt på og benyttet sig af.
Kommunen overtog i 2011 Julemanden og administrationen af hans ikke ubetydelige mængder tilsendt post fra et konkursramt turistbureau. Kommunen måtte sidste jul selv vinke farvel til Julemanden på grund af manglende økonomi og mandskab til at 'kunne køre julemanden'.
Hos Visit Greenland insisterer man dog på, at verdens allerstørste ø stadigvæk er det hjemlige omdrejningspunkt for den berejste og mystiske mand.
- Det sidste, vi har hørt, er, at han bor et nyt sted langt oppe højt mod nord, siger Malik Milfeldt, seniorkonsulent hos Visit Greenaland.
Han forklarer, at den nationale turismeorganisation seneste kontakt med Julemanden var for 'omkring 12 måneder siden'.
- Men særligt i december måned høres hans 'ho-ho-ho' runge ude i fjeldene og over fjordene. Der lader til at være godt gang i julegaveproduktionen, forklarer Malik Milfeldt.
Finland: Nej, vi har Julemanden
Ved Polarcirklen er man dog kølige over for den grønlandske udmelding om, at Julemanden har sin bopæl på Grønland.
Finnerne mener, at du finder Julemanden og hans faste bopæl ved at slå et smut til Laplands hovedstad Rovaniemi, da man et par kilometer nord for bygrænsen finder Santa Claus Village.
Den finske forklaring på, hvorfor de er hjemsted for Julemanden, kommer her:
For omkring hundrede år siden lagde en forbipasserende person mærke til, at der foregik noget højest usædvanligt oppe i fjeldene i det naturskønne område, hvor flere nisser blev spottet i selskab med Julemanden.
Nyheden om nissernes eksistens og afsløringen af områdets opsigtsvækkende beboere fik Julemanden til at erklære byen Rovaniemi til sin hjemby.
Den helt præcise placering af Julemandens private bopæl holder kan hemmelig, men i den finske juleby, tæt på Julemandens private gemakker, har både de lokale og turister mulighed for at møde Julemanden under kontrollerede forhold.
I den finske juleby, der modtager EU-midler fra en strukturfond med det formål at støtte 'udkantseuropa', kan man på de fleste af årets dage rende ind i Julemanden i hans værksted eller postkontor.
På Dagens.dk undlod vi at begive os ud på den 1.800 kilometer lange rejse for at komme i audiens og få taget en selfie med finnernes Joulupukki (som de kalder ham) – derimod sendte vi en mail til pressefolkene i den finske juleby, og få dage senere var der svar fra selveste Julemanden.
- Jeg mener, det er ganske velkendt, at jeg bor heroppe i Lapland. Selve min bopæl holder jeg hemmelig af indlysende grunde, forklarer Julemanden til Dagens.dk.
Han fortsætter:
- Alle mine julehemmeligheder vil bare blive afsløret, og samtidig har jeg brug for fred og ro nu og da, skriver Julemanden.
Hvert år modtager postkontoret i den finske juleby mellem 500.000 og 700.000 breve fra alverdens børn og barnlige sjæle, og Julemanden har derfor nok at se til året rundt.
- I går aftes blev jeg filmet af tv-kanalen RAI 1 fra Italien til deres juleshow, og senere i dag skal jeg mødes med en brasiliensk tv-hold, forklarer Julemanden i Rovaniemi.
Julen nærmer sig med hastige skridt, og det samme gør artiklens sidste punktum, og en form for afrundende konklusion må derfor nøjes med at være, at til trods for at være et af de mest kendte ansigter på Jorden, så forbliver Julemanden et mysterium.
Selv om den finske Julemand fremstår som en troværdig kilde i sine elektroniske svar, så forbeholder vi os ret til at have den tanke, at han stadig kan bo på Grønland, mens andre mennesker naturligvis er i deres gode ret til at tro på, at han bor på Nordpolen, i det lokale indkøbscenter eller et helt femte sted.
Man behøver ikke vide alt om et fænomen, før man kan tillade sig at tro på det, og noget tyder på, at dem der siger, at Julemanden ikke findes, de tager fejl.
Følg Dagens Gossip for flere lignende artikler: