Koner, mødre og døtre dør af lungekræft: Mændenes arbejdstøj bærer skylden

admin

|

23/09/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Længe har det været kendt, at asbest er farligt og kan koste de arbejdere livet, der har været i direkte berøring med de mikroskopisk små fibre.

Nu viser en undersøgelse, at også deres ægtefæller, mødre og døtre har en forøget risiko for at udvikle den alvorlige sygdom lungehindekræft.

Bag den nye viden står forskere på Aalborg Universitetshospital, der har undersøgt 24 kvinder, som i årene 1996-2012 blev diagnosticeret med lungehindekræft.

Ud af dem havde næsten hver anden en nær relation til en mand, der har arbejdet med asbest.

Ifølge afdelingslæge Ulla Møller Weinreich har kvinderne fortalt, at de rystede mændenes arbejdstøj for støv, inden de puttede det i vaskemaskinen.

Andre stod som døtre ved siden af deres mødre, mens det hvide støv hvirvlede op.

- På den måde kan de være blevet udsat for fibrene. Nogen har været i kontakt med støvet i få år, andre i mange. For nogen personer skal der ikke ret meget til for at udvikle sygdommen, siger Ulla Møller Weinreich til Ritzau.

Det er første gang, at danske læger påviser en direkte sammenhæng mellem mænd, der uforvarende tog asbeststøvet med sig hjem efter arbejde, og udviklingen af den dødelige sygdom hos deres pårørende.

- Det er tragisk, fordi de på den måde er blevet inddraget i en arbejdsskade, de ikke direkte har været involveret i, siger Ulla Møller Weinrich.

Asbest blev brugt i blandt andet tagplader indtil 1988, hvor Dansk Eternit stoppede brugen. Virksomheden lå i Aalborg og er ifølge Kræftens Bekæmpelse den primære årsag til, at Nordjylland har tre gange så mange tilfælde af lungehindekræft som resten af landet.

Hvert år får 30 mænd i regionen konstateret sygdommen, og kan det bevises, at det skyldes asbest, får de udbetalt en erstatning.

Det samme bør gælde for de pårørende, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

- Vi har en forventning om, at de pårørende til asbestarbejderne får let adgang til erstatning. Alt andet ville være urimeligt, siger han.

Samtlige 24 kvinder i undersøgelsen er døde. De levede i gennemsnit et år, efter at de første gang var i kontakt med hospitalet.

/ritzau/