Kommunerne sender ikke ledige i nyttejob

admin

10 år siden

|

01/04/2014

Dagens topnyheder

To måneder efter, at den nye kontanthjælpsreform trådte i kraft, har over halvdelen af landets kommuner stadig ikke fået sendt sin første ledige i nytteindsats.

Det viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Ifølge opgørelsen har kommunerne tilsammen gennemført 746 nytteindsats-forløb i løbet af januar og februar.

Men i 58 af kommunerne har man altså endnu ikke sendt en eneste ledig i nyttejob, viser opgørelsen, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) selv kalder "påfaldende".

- Jeg kan konstatere, at en hel del kommuner ifølge de første tal endnu ikke har etableret forløb med nytteindsats. Tallene er påfaldende, ikke mindst fordi nytteindsatsen er en central del af kontanthjælpsreformen, skriver Mette Frederiksen i et svar til Folketinget.

Nyttejob er en helt central del af den nye kontanthjælpsreform, hvor ledige - der er i stand til at tage et job - skal mødes med et krav om at arbejde for sin ydelse, og Mette Frederiksen opfordrer da også kommunerne til at rubbe neglene.

- Der er brug for, at kommunerne får etableret nytteindsatsforløb, så uddannelses- og kontanthjælpsmodtagerne kan komme ud og gøre nytte for deres ydelse. Derfor vil jeg klart opfordre kommunerne til hurtigst muligt at komme i gang, skriver hun og fortsætter:

- Jeg har derfor også bedt mine embedsmænd om at tage kontakt til alle de kommuner, som endnu ikke har indberettet forløb i nytteindsats med henblik på at afdække, hvad det skyldes.

Tallene kommer, efter at en rundringning fra Ritzau til nogle af landets største kommuner tidligere på måneden viste, at omkring halvdelen af de ledige, der rent faktisk blev pålagt at tage et nyttejob, slet ikke mødte op, men valgte at klare sig uden ydelse.

I Beskæftigelsesministeriets opgørelse er det nogle af landets største kommuner, der mangler at sende ledige i nytteindsats.

Kommuner fra den Københavnske Vestegn såsom Ballerup, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre og Ishøj opgør alle deres nytteforløb til nul.

Det samme er tilfældet i kommuner som Slagelse, Fredericia, Roskilde og Lolland, og selv store byer som Odense og Aalborg har registreret nul nytteforløb.

København har haft 99, efterfulgt af Lyngby-Taarbæk med 62 og - måske noget overraskende - af Kerteminde med 58.

/ritzau/