Kommuner sender de gakkede regler tilbage til Borgen

admin

443 uger siden

|

22/05/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Udarbejdelse af redegørelser som ingen alligevel læser. Sundhedshuse, som står tomme, fordi de skal udlejes på markedsvilkår og indtastning af onlineblanketter, som efterfølgende skal puttes i en konvolut og i en postkasse.

Det er blot nogle af de gakkede regler, som kommunerne håber, regeringen vil ændre.

I september 2015 gav statsminister Lars Løkke Rasmussen et tilsagn til kommunerne om at kigge de nuværende ordninger efter i sømmene for at se, om de fungerer efter hensigten, og han opfordrede kommunerne til at byde ind.

I Greve Kommune har borgmester Pernille Beckmann (V) taget statsministeren på ordet.

- Vi satte en kampagne i gang internt, hvor vores medarbejdere kunne byde ind på de her gakkede regler, siger borgmesteren.

42 love og regler har efterfølgende fundet vej til borgmesterens bord. De bliver nu sorteret efter, om de er blevet pålagt, eller om de er skabt internt i kommunen.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) bakker op om statsministerens ord.

- Vi skal have fjernet overflødige regler og bureaukrati. Det gælder alle vegne i den offentlige sektor, siger ministeren.

- Og vi er allerede i gang. Vi har igangsat et større samarbejde med kommunerne om afbureaukratisering. Her i foråret har vi modtaget en hel del forslag fra kommunerne.

Roger Buch, som er kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, det er godt, at kommunerne tager initiativ, men han forventer ikke, det vil ændre meget.

- De seneste fire-fem regeringer har haft det som punkter i deres regeringsgrundlag, men uden der er sket noget. Så jeg tror desværre, at uanset hvad kommunerne gør, så kommer det ikke til at ændre meget.

Der er flere grunde til, at det er svært, vurderer han.

- Meget ofte finder man ud af, at der er en mening med reglerne, og ofte er der nogle aktører, som har interesser i reglerne, siger han.

Flere andre danske kommuner er i gang med at kigge på regler, som man ønsker kigget på. I Herning Kommune har man fået cirka 300 henvendelser fra medarbejdere.

/ritzau/