Kommentatorer: Gade er en del af det taktiske spil

admin

10 år siden

|

03/06/2014

Dagens topnyheder

Det store taktiske spil internt i Venstre er i gang i forbindelse med det afgørende møde i hovedbestyrelsen tirsdag aften.

Og det er også i den kontekst, man skal tolke historierne om, at den tidligere forsvarsminister Søren Gade, der er direktør i interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, er Lars Løkke Rasmussens bud på en eventuel kommende formand.

Det siger Venstre-kenderen Jarl Cordua, der er radiovært på Cordua & Steno på Radio24syv og som har fulgt krisen i Venstre tæt.

- Det kan være med til at mindske opbakningen til Kristian Jensen. Nogle af de jyske rebelkommuner vil støtte Gade, mens andre vil holde fast i Kristian Jensen.

- Hvis Løkkes støtter bakker op om Gade, kan det betyde, at Kristian Jensen vælger ikke at stille op som kommende formand, og så vil de kunne bevare en del af magten, vurderer han.

Han understreger dog også, at ingen ved, hvad der nøjagtigt sker på mødet.

Han finder det dog interessant, at oplysningen om Gades mulige formandskandidatur faldt i det øjeblik, mødet gik i gang, og at deltagene derfor ikke har haft mulighed for at vende den nye situation med hinanden.

- Det kan være en fordel for Løkke eller de af hans støtter, der har lækket historien, siger Cordua.

Ifølge Politiken, der har talt med en kilde, som bakker Kristian Jensen op, betyder Søren Gades potentielle kandidatur intet: Kristian Jensen stiller op, hvis Løkke trækker sig.

Politisk kommentator Hans Engell regner ikke med, at Søren Gade vil være interesseret i at stille op i et kampvalg mod Kristian Jensen.

Gade har en god stilling i Landbrug & Fødevarer, og det smider han ikke for et muligt - men usikkert - politisk comeback, vurderer Hans Engell.

- Jeg tror ikke på et kampvalg. Jeg tror, at det kan være en del af en studehandel, hvor Søren Gade, Kristian Jensen og måske finansordfører Peter Christensen sætter sig på magten, altså hvor alle får magt i en form for kompromis, siger Engell.

Alternativt tror han, at udmeldingen om Gade er kommet for at lægge pres på Kristian Jensen.

- Hans folk skal ikke have indtrykket af, at de kan overtage det hele i partiet, hvis Løkke trækker sig, siger Engell.

Venstre diskuterer i øjeblikket, hvordan partiet kommer videre efter nederlaget ved valget til EU-Parlamentet samt den krise, partiet har været ude i de seneste uger med voldsom fokus på Løkke og hans brug af partiets penge.

/ritzau/