Kommentator: Politikerne tør ikke gøre boligejerne sure

admin

|

31/03/2014

Dagens topnyheder

Gang på gang har kommissioner og udvalg givet velmenende råd til politikerne om at hæve boligskatterne. Men stort set lige så mange gange er idéen med det samme blevet skudt ned fra både højre og venstre side af folketingssalen.

Senest har Produktivitetskommissionen meldt ud, at borgere og virksomheder bør betale mindre i skat af deres indkomst, mens skatten så skal op på boliger og jord.

Men det forslag havner i skuffen blandt de andre, vurderer politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.

- Det er i bund og grund, fordi der er rigtig mange boligejere i Danmark, og de har alle sammen stemmeret. Boligejerne har traditionelt været en gruppe, som man ikke vil lægge sig ud med ved at pålægge dem flere afgifter, siger Troels Mylenberg.

- Derfor har et stort flertal på Christiansborg jo nærmest indgået en pagt om, at man ikke rører ved boligskatterne frem til 2020 og formentligt også længere frem. Så vil man hellere finde andre finansieringskilder, hvis man skal bruge flere penge, tilføjer han.

Budskabet om at hæve ejendomsskatterne mod at sænke skatten på indkomst - på den ene eller den anden måde - har været et tema i flere økonomiske analyser.

Nationalbanken har flere gange talt for at lade boligskatterne stige - senest i marts i år.

Også Rangvid-udvalget, som var sat i verden for at gøre os klogere på årsagerne til finanskrisen, anbefalede i september 2013, at man ophæver skattestoppet på ejendomsværdiskatten.

Samme anbefaling har lydt fra OECD og EU.

Men politikerne trodser økonomernes anbefalinger, også fordi de er bange for at skabe usikkerhed om boligmarkedet, mener Troels Mylenberg.

- Man er bange for at ryste boligmarkedet for alvor.

- Politikernes argument for ikke at røre ved boligskatten har igen og igen været, at man skal vide, hvad man har de næste mange år, når man sætter sig i stor gæld som boligejer. De er enormt nervøse for, at bunden går ud af boligmarkedet, siger han.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (V) afviser kommissionen forslag med henvisning til, at ejendomsværdiskatten er fastfrosset indtil 2020 i regeringens skattereform med Venstre og De Konservative.

Også Velfærdskommissionen anbefalede i december 2005 at flytte skat fra arbejde til boliger, men blev på den baggrund kaldt "politisk tonedøv" af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

/ritzau/