Venstre, De Konservative, De Radikale, Socialdemokraterne og SF valgte onsdag at se bort fra deres musketered i forhold til fremtidige løn- og pensionsforhold for landets folkevalgte politikere.
De fem partier havde givet hinanden håndslag på at følge Vederlagskommissionens anbefalinger, når de kom.
Onsdag kunne Politiken så skrive, at kommissionen vil foreslå en lønstigning på 15 procent til folketingspolitikere og ministre, mens landets 98 borgmestre kan se frem til et lønhop på 30 procent.
Og det fik partierne til et efter et at meddele, at de løb fra den fælles aftale om at følge kommissionens anbefalinger.
Helt vildt, mener chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.
- Politikerne er blevet bange for vælgernes reaktion. De er bange for at blive mere upopulære, end de i forvejen er, siger han til Ritzau.
Han mener, at kommissionen er på vej til at løse problemerne for politikerne.
- Det er helt vildt, så meget berøringsangst politikerne har. Og det er helt grotesk, når det nu fremgår, at det her er et nulsumspil. Det er ikke fordi, at politikerne skal have flere penge. De skal bare have dem på en anden måde.
- Alt det med eftervederlag og pensioner, som politikerne er kløjes i, er et problem, som Vederlagskommissionen tilsyneladende løser. Så virker det grotesk, at politikerne ikke tør stå ved, at det er en rigtig vej at gå.
- Som jeg tolker det, så synes folk ikke, at politikerne får for meget i løn, men at politikerne får for meget i løn, når de holder op med at være politikere, siger Mylenberg.
Formanden for Vederlagskommissionen, Michael Christiansen, mener, at politikerne udtaler sig på et ufuldstændigt grundlag i debatten.
- Det er meget uheldigt, at der finder en politisk debat sted på basis af ufuldstændige oplysninger om kommissionens arbejde, siger han til DR, hvor han selv er bestyrelsesformand.
Han afviser, at kommissionens anbefalinger vil føre til flere udgifter for samfundet.
/ritzau/