Knap halvdelen af bilisterne laver denne dårlige 'vane' i trafikken: Ud af det blå kan det koste dig dyrt

Emil Martesen

32 uger siden

|

10/05/2024
Nyheder
Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
Knap halvdelen af bilisterne laver den dårlige 'vane' i trafikken.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er helt normalt, at bilister kommer op i det røde felt, når andre trafikanter på motorvejen ikke overholder reglerne. Men mange af de dårlige og ulovlige vaner praktiserer de faktisk selv. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige

Især hastighed er et område, hvor danskerne har udfordringer med at tage færdselsloven alvorligt. 44 procent af bilisterne svarer i undersøgelsen, at de har kørt hurtigere end fartgrænsen, mens 29 procent har kørt langsommere end fartgrænsen på motorveje:

"Færdselsloven skal jo sikre, at trafikken bliver afviklet så glidende, at der ikke opstår potentielt farlige situationer. Motorveje er den mest sikre vejtype, men sikkerheden kan blive udfordret, både hvis man kører for hurtigt og for langsomt", siger Lene Rasmussen, som er skadedirektør i Gjensidige. 

I følge færdselsloven har bilister pligt til at holde til højre, og man skal derfor trække ind til højre, så snart der er plads efter en overhaling. Undersøgelsen viser dog, at en del danskere ser stort på reglerne om, hvor man skal placere sig i trafikken. 18 procent indrømmer nemlig, at de ikke altid selv har fulgt reglen om at holde til højre:

"Det føles måske mere trygt at blive liggende i midtersporet, men der er faktisk gode sikkerhedsmæssige grunde bag reglen om at holde til højre, Og så er det altså en stor hjælp for andre, hvis man kan finde ud af at blinke i god til, før man skifter vognbane. Pludselige opbremsninger kan hurtigt udvikle sig til ulykker, når farten er høj", siger Lene Rasmussen. 

I undersøgelsen svarer 15 procent af bilisterne desuden, at de Ikke har overholdt bremseafstanden, 12 procent har Ikke blinket i god tid, før de skiftede vejbane, mens 10 procent har været i tvivl om reglerne for sammenfletning. 

Om undersøgelsen: 

Undersøgelsen er foretaget af © YouGov for Gjensidige i april 2024 blandt 928 repræsentativt udvalgte danskere med kørekort.