Kina raser over amerikansk spionanklage

admin

10 år siden

|

20/05/2014

Dagens topnyheder

Hykleri og dobbeltmoral. Kritikken fra Kina er hård, efter at en amerikansk nævningedomstol mandag tiltalte fem medlemmer af det kinesiske militær for påstået cyberspionage mod amerikanske virksomheder.

- Fra WikiLeaks til Snowden-sagen. USA's hykleri og dobbeltmoral vedrørende cyber-sikkerhed har længe været klokkeklar, siger det kinesiske forsvarsministerium i en udtalelse.

- Den såkaldte cyber-spionage er fabrikeret af USA. Et træk for at misinformere befolkningen på baggrund af skjulte motiver, hedder det.

Kina har i forbindelse med sagen indkaldt den amerikanske ambassadør til en samtale i hovedstaden Beijing.

Det amerikanske justitsministerium oplyste mandag, at fem kinesere er tiltalt for at spionere mod amerikanske virksomheder, der arbejder inden for atomkraft, metal- og solenergibrancherne.

De militære hackere skal have samarbejdet om at stjæle oplysninger, der vil være nyttige for tilsvarende selskaber i Kina, heriblandt statsejede firmaer, sagde justitsministeriet.

Det er første gang, at USA rejser tiltale i en sag af denne karakter mod et fremmed land. Anklagen mod medlemmer af Den Kinesiske Folkehær kommer efter løfter fra højtstående amerikanske embedsmænd om, at andre nationer ville blive holdt ansvarlige for tyveri af intellektuel ejendom.

I 2012 begyndte det amerikanske justitsministeriums nationale sikkerhedsafdeling på at oplære hundredvis af anklagere til bekæmpelse og retsforfølgelse af cyberspionage, som udgør en alvorlig trussel mod national sikkerhed, skriver The Washington Post.

Selv om retsforfølgelsen ikke fører til en dom, så er anklagen et stærkt signal at sende om, at den slags handlinger ikke vil blive tolereret, oplyser embedsmænd.

Vurderinger af omkostningerne ved cyberspionage i Amerika spænder fra 24 milliarder dollar til 120 milliarder dollar årligt. Ifølge amerikanske efterretningstjenesters vurderinger, er Kina det land, der er mest beskæftiget med den slags aktiviteter i USA.

/ritzau/AFP