Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, priser millioner af irakere for "modigt at gå til valg" for at vælge et parlament, og han understreger, at mange handler "heroisk" ved at møde trusler fra de militante grupper i landet.
- Med blæk på tommelfingrene har de irakiske vælgere sendt et kraftigt signal til de voldelige ekstremister, som har forsøgt at undergrave den demokratiske proces og så splid i hele regionen, siger den amerikanske udenrigsminister.
Forinden havde to vejsidebomber i en landsby nordvest for Kirkuk dræbt to medarbejdere fra den uafhængige valgkommission. To sikkerhedsofficerer blev såret.
En 91-årig vælger i Bagdad, Jawad Said Kamal al-Din, hvis 12 børnebørn er blevet spredt i hele Europa af konflikterne i landet, siger, at han stemmer for "forandring".
Han siger, at den siddende premierminister, Nuri al-Maliki, har gjort meget lidt for at forbedre den offentlige service, ligesom der ikke er gjort nok for at bekæmpe korruptionen. Dertil kommer den tiltagende vold.
- Jeg håber at se en hel ny regering efter valget, siger den 91-årige, der har set sin familie blive spredt til fire forskellige europæiske lande.
- Jeg håber, at Irak går mod en fredelig fremtid, og at der kommer stigende beskæftigelse, industri, landbrug og handel igen fremfor, at vi kun satser på olie, siger Kamal al-Din.
Men andre vælgere er indstillet er indstillet på at se den shiamuslimske premierminister fortsætte i en tredje regeringsperiode.
- Kommer fjenden? Jeg stemmer på Maliki, fordi han er en torn i øjnene på fjenden, siger en kvindelig vælger, der citerer et arabisk mundheld.
Maliki har i valgkampen lagt vægt på at fremstå som et bolværk mod jihadisterne, som han siger infiltrerer Irak fra det krigshærgede naboland Syrien med støtte fra blandt andet Qatar og Saudi -Arabien.
Såkaldte "hellige krigere" fra Iraks Islamiske Stat og Levanten (Isil) og andre grupper har siden nytår haft kontrol over byen Fallujah, som ligger tæt på Bagdad, hvilket har øget frygten for nye voldsspiraler.
- Hver finger, der bliver dyppet i blæk i dag, er som en kugle i hjertet på de militante grupper, siger en regeringstalsmand.
Omkring 20 millioner vælgere har mulighed for at udpege 328 medlemmer af parlamentet i Bagdad.
Et valgresultat ventes tidligst offentliggjort fredag, og som ved tidligere valg forventes det, at det kommer til at tage flere måneder med forhandlinger, før der bliver fundet en koalitionsregering.
/ritzau/AFP