Dansk Journalistforbund mener ikke, at betalte kilder hører hjemme i journalistik.
Så klart lyder svaret fra journalistforbundets formand på, at Pressenævnet torsdag valgte at rejse det principielle spørgsmål om, hvorvidt medierne skal gøre brug af betalte kilder.
Spørgsmålet er blevet rejst i forlængelse af sagen om syv kendte danskere, der fik deres privatliv overvåget af den såkaldte tys-tys-kilde i Se og Hør-sagen. Pressenævnet valgte ikke at foretage sig noget i den sag grundet manglende bevisførelse.
Ifølge Pressenævnet kan betalingen resultere i, at kilder anskaffer fortrolige og private oplysninger i strid med loven. Den diskussion indgår journalistforbundet gerne i.
- Når Pressenævnet opfordrer til, at vi tager spørgsmålet op, så tager vi selvfølgelig imod sådan en opfordring og sætter os sammen for at diskutere det.
- Personligt synes jeg ikke, at betalte kilder hører hjemme i journalistik, siger Mogens Blicher Bjerregård, formand for Dansk Journalistforbund.
Formanden mener, at medierne risikerer at miste troværdigheden ved at bruge betalte kilder.
- Der ligger en fristelse i at bruge betalte kilder, hvis kilderne bliver fristet til at gå længere, end de i virkeligheden ville, hvis der ikke var penge involveret. Så jeg mener, at det svækker mediernes troværdighed, siger formanden, der ikke mener, at omfanget længere er særlig stort.
- Mit bud er, at omfanget i dag er ekstremt begrænset. Du må selvfølgelig høre medierne for at få det eksakte svar, men sidst vi var i Folketinget for at tale om problemet, fortalte medierne mig, at omfanget i dag er meget lille, siger Mogens Blicher Bjerregård.
/ritzau/