Johanne Schmidt: EL har fået et moderne program

admin

10 år siden

|

17/05/2014

Dagens topnyheder

Det er godt, at Enhedslistens landsmøde lørdag ved tog et "nyt, moderne, grønt og socialistisk" program.

Det siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, efter 345 delegerede lørdag næsten enstemmigt vedtog et nyt principprogram ved partiets 25. landsmøde i Øksnehallen i København.

- Nogle synes måske, at det er lidt langhåret at diskutere principper. Men jeg tror faktisk, at det er vigtigt, at man som parti holder sig de grundlæggende visioner for øje. Det giver retning i det daglige arbejde på Christiansborg, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Det gamle program fra 2003 ville erstatte politi og hær med "folkemagtsorganer", forudså ikke en fredelig overgang til socialismen og afviste den private ejendomsret mere bastant end nu, da det skal erstattes af "kollektive ejendomsformer".

- Jeg er rigtig tilfreds med det program, vi har fået vedtaget. Det er et mere klart og mere tidssvarende program, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Det gamle program med et kringlet sprog kunne misforstås, mener hun.

- Mange læste det, som om Enhedslisten gik ind for at afskaffe politiet. Det gør vi ikke. Det er ret fornuftigt, at man har et politi, der kan hjælpe os, når der begås indbrud. Den slags misforståelser skulle gerne være ryddet af vejen med det ny program, mener hun.

Programmet passer bedre til en tid, hvor Enhedslisten har godt 10.000 medlemmer. Mange er unge med en anden baggrund end partistifterne fra DKP, VS og SAP, påpeger Johanne Schmidt-Nielsen, som afviser kritik af, at Enhedslisten er blevet reformistiske.

- Nogle beskylder os for at være socialdemokrater. Du kan spørge Bjarne Corydon og Helle Thorning, om de har lyst til at skrive under på programmet. Det tror jeg ikke, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/