I løbet af de seneste år har et arbejde for at komme såkaldt social dumping til livs fået millioner af kroner til at rulle i statskassen.
Det skriver Fagbladet 3F, der har søgt aktindsigt i tal fra Beskæftigelsesministeriet.
I et internt notat fra Skat, Arbejdstilsynet og politiet til Beskæftigelsesministeriet fremgår det, at Skat har skrabet tæt på en halv milliard kroner sammen over de seneste fire år.
Det er sket i forbindelse med en særlig indsats, der i 2011 blev indgået aftale om fra politisk hold.
Pengene er kommet fra kontroller af især udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark. De har fået regnskaber og tal undersøgt for at sikre, at de betaler den skat og moms, de skal. Og ofte er det ikke tilfældet.
Af de 7700 kontroller, som Skat har foretaget over fire år, er der sket reguleringer for 445 millioner kroner på udenlandske selskaber og medarbejdere. Det skriver fagbladet.
Heraf er langt størstedelen af pengene gået direkte i statskassen, vurderer professor Bent Greve fra RUC.
- Mit umiddelbare bud vil være, at staten mindst har fået skatteværdien af beløbet samlet ind i ekstra skatter. Så det svarer til et sted mellem 260 og 330 millioner kroner ekstra i statskassen, siger han til Fagbladet 3F.
De 445 millioner kroner dækker angiveligt ikke de reelle indtægter for statskassen af Skats øgede kontroller.
En forhøjelse af skatten for et udenlandsk firma er nemlig noget, der følger firmaet indtil deres entreprise i Danmark er overstået. Og der kan gå op til flere år, hvor firmaet altså betaler tilsvarende mere i skat hver eneste måned.
Det forklarer Torben Bagge, der er advokat og skatteekspert i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.
- På den måde bliver den samlede regulering af skatten langt større, end de beløb som Skat fremlægger i rapporten, fordi man må gå ud fra, at firmaerne og de ansatte retter ind og betaler den nye forhøjede skattesats indtil deres arbejde er færdigt, siger han.
/ritzau/