Hvert sjette spædbarn sendes til kiropraktor

admin

|

12/10/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De seneste år er udviklingen gået hurtigt: Spædbørn, der lider af den uforklarlige børnesygdom kolik, sendes i højere og højere grad til kiropraktor for at blive behandlet.

Sidste år var 9265 nulårige på besøg hos en kiropraktor. Det svarer til omkring hvert sjette af landets i alt 57.130 spædbørn, og det er en stigning fra 4395 børn i 2007.

Hvorvidt kiropraktorernes behandling mod kolik rent faktisk virker, er dog fortsat relativt uvist, og netop derfor bliver der nu sat et nyt forskningsprojekt i søen.

En af initiativtagerne til forskningsprojektet er Lise Hestbæk, der er kiropraktor og ph.d. på Nordisk Institut for Klinisk Biomekanik.

- Når der er næsten 10.000 børn om året, der går til kiropraktor, så er vi nødt til at finde ud af, om det er det rigtige at gøre, siger hun.

Projektet begynder i uge 43, og målsætningen er at få 200 spædbørn til at medvirke.

Og i Dansk Kiropraktor Forening er man glad for, at studiet er blevet sat i søen.

- Det er jo én ting, at vi selv føler, at vi hjælper. Men det ville være rigtig rart, hvis det kan blive tydeligt, hvad det er, vi kan hjælpe med, og hvad vi ikke kan hjælpe med, siger Lone Kousgaard Jørgensen, der er formand i Dansk Kiropraktor Forening.

Behandlingen er tidligere blevet kritiseret med henvisning til den begrænsede evidens for effekten. Og den kritik møder forståelse hos Jan Hartvigsen, der er kiropraktor og ph.d. ved Institut for Idræt og Biomekanik.

- Der er erfaring for, at behandlingen virker. Men det er ikke det samme som, at det er videnskabeligt bevist. Så jeg forstår godt, at man rejser kritik af en behandling, der har så stort et omfang, uden at effekten er videnskabeligt bevist.

Han mener derfor også, at det er "på tide", at behandlingen undersøges systematisk.

- Når man har en faglig diskussion, så er den eneste måde at få det afklaret på, at få lavet en videnskabelig undersøgelse, siger Jan Hartvigsen.

/ritzau/