Hver femte ung viser depressive tegn som 18-årig

admin

439 uger siden

|

22/06/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Igennem 18 år har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, fulgt en udvalgt gruppe børn.

De er nu ved at træde ind i voksenlivet, og på det tidspunkt af de unges liv står det klart for forskerne, at der er en gruppe af de unge, der har det særligt psykisk svært.

- På den ene side har langt de fleste unge det grundlæggende fint, men der en gruppe unge, der udviser tegn på at være depressive som 18-årige. Det er omkring hver femte, og langt de fleste er piger, siger Jens-Peter Thomsen seniorforsker ved SFI.

Ifølge Jens-Peter Thomsen sker der rigtig meget psykisk, når de unge er mellem 15 og 18 år, og det er i 18-års alderen, at psykiske sårbarheder særligt slår igennem.

I alt har 22 procent af de undersøgte unge depressive symptomer, det er mere end dobbelt så mange, som da de unge blev spurgt sidst som 15-årige.

Særligt skal man være opmærksom på de unge, der har vist tegn på sårbarheder, da de var 15 år og 18 år, for de er i risiko for at få store udfordringer fremover.

- De vil have større udfordringer i forhold til at få en uddannelse, etablere en familie og få en tilknytning til arbejdsmarkedet. Så på den måde er der nogle, man burde være opmærksom på, siger Jens-Peter Thomsen.

Undersøgelsen fra SFI har stået på siden 1995, hvor man begyndte at følge 6000 børn af danske mødre. Siden har man seks gange undersøgt, hvordan det går med børnene i spørgeskemaundersøgelser.

Resultaterne fra denne undersøgelse knytter sig altså til spørgsmål, der blev stillet, da de unge var 18 år i 2014.

- Vi kan med undersøgelsen se, hvordan går det dem som 18-årige i Danmark og med dem, der er i en form for risiko, der er vi i stand til at gå tilbage og se, hvornår der skete nogle ting for dem, der gjorde livet sværere, siger Jens-Peter Thomsen om udbyttet af undersøgelsen.

Undersøgelsen beskriver også, at unge generelt er lovlydige og drikker mindre end tidligere.

Samtidig hæfter man sig fra politisk hold ved, at undersøgelsen viser, at mistrivsel i folkeskolen og dårlige faglige resultater er noget af det, der har haft betydning for, om børnene i undersøgelsen er i gang med en uddannelse.

- Sociale problemer i barn- og ungdommen fortsætter ofte ind i voksenlivet i form af psykiske vanskeligheder, kriminalitet og et liv uden uddannelse og arbejde.

- Det er ulykkeligt for den enkelte og dyrt for samfundet, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

Hun mener regeringen ser på problemet ved blandt andet at have nedsat ti mål for social mobilitet, der skal sætte en retning for socialpolitikken.

/ritzau/