Over 400.000 danskere lider af den livstruende lungesygdom KOL. Men halvdelen ved det ikke, fordi de enten diagnosticeres forkert eller slet ikke bliver diagnosticeret.
- Lungesagen mangler bevågenhed og får kun få midler til forebyggelse, opsporing, behandling og rehabilitering. Det koster dyrt både menneskeligt og for samfundet, siger administrerende direktør i Danmarks Lungeforening, Anne Brandt.
Ifølge foreningen har Danmark den højeste dødelighed af KOL i hele EU. Hver dag dør 16 danskere af KOL.
Sygdommen medfører cirka 54.000 ambulante lægebesøg om året og 25.300 indlæggelser. Behandlingen løber op i otte milliarder kroner årligt. Oveni kommer fire-fem milliarder kroner i kompensation for tabt erhvervsevne.
- I en travl hverdag overser lægerne ofte at foretage en lungefunktionsmåling, når patienterne kommer hostende i klinikken.
- Patienterne bringer ikke selv spørgsmålet på banen, fordi de har vænnet sig til at hoste, harke og have åndenød. De tilskriver deres tilstand, at de er blevet ældre, er i dårlig form, er overvægtige og ryger eller har røget, siger professor, dr.med., Ronald Dahl fra Allergicentret på Odense Universitets Hospital til websitet voksnekvinder.dk.
Under halvdelen af patienterne med svær KOL får medicinsk behandling. Korrekt behandling af KOL kan reducere 25 procent af sygdomsbyrden.
I forsøg på at undgå åndenød foretager KOL-patienten sig intuitivt stadigt mindre og dermed forringes den fysiske kondition. Men netop den daglige fysiske aktivitet er meget vigtig, hvis patienten skal bevare sine normale organfunktioner.
- Hvis der ikke gøres noget drastisk, vil vi se langt flere patienter med KOL i fremtiden, siger Ronald Dahl.
- Danske Regioner indgik sidste år aftale med regeringen om regionernes økonomi for 2014 med lungerne som særligt fokusområde og især tidlig opsporing af KOL. Men vi afventer fortsat at se konkrete tiltag, siger Anne Brandt.
/ritzau/