Hospitaler og plejehjem skal smide mindre mad ud

admin

462 uger siden

|

18/01/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når der bliver lavet mad på hospitaler, plejehjem og i kantiner, ender alt for meget mad med at blive kasseret.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet svarer madspildet til, at 700 indkøbsvogne fyldt med mad hvert år ryger direkte i skraldespanden. Det svarer til mere 30.000 ton mad.

Derfor vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) nu hjælpe storkøkkener med at mindske madspildet med et nyt initiativ.

- Det er skidt for både miljøet og bundlinjen, og det fortæller mig, at der er et behov for nye løsninger til at undgå madspild, udtaler Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Virksomheder vil fremover kunne få besøg af en konsulent, en såkaldt madspildsjæger, som skal hjælpe med at finde løsninger, så spildet begrænses mest muligt.

Det er danske institutioner, som smider mest mad i skraldespanden. Her går 21.000 ton mad til spilde hver eneste år, mens kantiner og catering hvert år smider 10.000 ton mad ud.

- Selv om mange storkøkkener og kantiner allerede gør en indsats for at bekæmpe madspild, kan et par friske øjne udefra ofte få øje på nye løsninger til at mindske madspild, siger Eva Kjer Hansen om initiativet.

På Rigshospitalet laver de to storkøkkener i Glostrup og på Blegdamsvej i København i alt cirka 3000 måltider om dagen. Her arbejder man allerede med at undgå madspild, fortæller Helle Hansen, som er funktionschef for Enhed for Mad og Drikke.

- Når vi skar kage ud tidligere, smed vi altid kageenderne ud. I dag bruger vi dem til romkugler. I dag bruger vi også stort set alt affald fra grøntsager til eksempelvis grøntsagsfond, siger Helle Hansen.

Den realistiske ambition er ifølge Helle Hansen, at kun 14 procent af maden skal gå til spilde. Når indsatsen lykkes rigtig godt, kan hospitalets køkken lige nu nøjes med at smide 17 procent væk.

Selv om ministerens nye initiativ er rettet mod storkøkkener, er det faktisk i danskernes private køkkener, at spildet af mad er allerstørst. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton om året.

Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspildet danskerne 11,6 milliarder kroner om året.

/ritzau/