Homoseksuelle skjuler deres seksualitet på jobbet

Redaktionen

431 uger siden

|

18/08/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kan være meget svært at være bøsse eller lesbisk på det danske arbejdsmarked. Drillerier, stikpiller, chikane eller ligefrem degradering er dagligdag for mange lønmodtagere med en anden seksualitet end heteroseksuel, skriver Ugebrevet A4.

Fire ud af ti bøsser, lesbiske og transseksuelle vælger, ifølge en ny undersøgelse, slet ikke eller kun i lav grad at være åbne om deres seksualitet overfor kolleger og chefer.

Det skriver Ugebrevet A4, der har kigget på undersøgelsen, som Epinion har gennemført for LO, FTF og Akademikerne.

- Det er skræmmende, at så mange føler, at de ikke kan være sig selv på jobbet og deltage på lige fod med andre i det kollegiale samvær, siger Ask Hesby Krogh, teamleder for køn og ligebehandling hos Institut for Menneskerettigheder og fastslår:

- Det er også et vink med en vognstang til både arbejdsgiverne og fagbevægelsen om, at her skal gøres noget.

500 personer, der betegner sig selv som andet end heteroseksuelle, har deltaget i undersøgelsen.

Her svarer 40 procent, at de slet ikke eller kun i lav grad er åbne omkring deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdspladsen. Kun 27 procent svarer, at de i høj grad er åbne på arbejdspladsen.

Hvis man sammenholder resultatet med et skøn fra Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) for det samlede antal LGBT-personer i Danmark, svarer det til, at cirka 100.000 homoseksuelle lønmodtagere hver dag går på arbejde og helt eller delvist skjuler deres seksualitet.

LO’s næstformand Nanna Højlund kalder det nedslående, at så mange med en anden seksualitet end heteroseksuel gemmer det væk.

- Det er rigtig vigtigt, at man kan være sig selv, når man går på arbejde. En stor del af det at være glad for sit arbejde er jo, at man ikke behøver at skjule, hvem man er, siger hun til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Det er så ærgerligt, at vi ikke er nået længere ude på arbejdspladserne, og det her peger på, at rigtig mange arbejdsgivere må gå deres personalepolitik igennem og gøre tingene anderledes, siger Nanna Højlund.

Hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) bekræfter arbejdsmarkedspolitisk talsperson Rikke Voergård-Olesen billedet af, at mange ikke-heteroseksuelle døjer med åbenheden på arbejdspladsen.

Hun peger på, at den udbredte opfattelse af Danmark som et fuldstændig ligestillet og frisindet samfund kan gøre det svært at italesætte problemet på arbejdspladserne.

/ritzau/