Når skolernes sommerferie starter om en uge, skydes højsæsonen for de såkaldte genopdragelsesrejser, hvor børn og unge sendes til deres forældres hjemland i længere perioder, også i gang.
Det skriver Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.
Her oplyser de samtidig, at Udenrigsministeriet skønner, at 38 personer ufrivilligt befinder sig i udlandet enten på genopdragelsesrejse, i forbindelse med tvangsægteskab eller som efterladte ægtefæller og børn.
Der er tale om aktuelle sager, men også ældre sager, der blot ikke er blevet løst endnu, oplyser Udenrigsministeriet.
Ifølge integrationsminister Inger Støjberg (V) skal blandt andet nye oplysningskampagner til lærere og vejledere hjælpe med at opdage de unge, der står til at blive sendt af sted på genopdragelsesrejserne.
Kampagnerne er startet inden sommerferien og retter sig mod lærere, vejledere samt de unge selv, så de bliver opmærksomme på problemet og kontakter myndighederne.
- Det er meget muligt, at forældrene gør det, fordi de ikke kan håndtere eller acceptere den unges ungdomsliv i Danmark, men et tvangsophold i et fremmed land er et voldsomt indgreb i den unges liv og kan have store konsekvenser, siger ministeren.
- Derfor er det vigtigt, at vi klæder lærere og vejledere, som er helt tæt på de unge, på til at være opmærksomme og gribe ind i tide. Samtidig skal vi tage fat i forældrene og også sørge for, at unge ved, hvor de kan få hjælp, siger ministeren.
Genopdragelsesrejser har været i politikernes linse i adskillige år, efter gentagne historier om børn og unge, der ikke vender tilbage til deres danske skoler, når sommerferien slutter.
Også i 2014 skønnede organisationen Etnisk Ung, der rådgiver børn og unge om æresrelaterede konflikter, at omkring 40 børn og unge blev sendt på ophold i forældrenes hjemland.
Der findes ikke præcise opgørelser over, hvor mange børn og unge der formodes at være på genopdragelsesrejse, da myndighederne ikke laver selvstændige opgørelser for genopdragelsesrejser.
/ritzau/