Den græske regering bør komme til besindelse. Den har drevet forhandlingerne om at undgå en græsk statsbankerot som et spil med Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB) og EU-Kommissionen.
Det siger den nye finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V)
Den græske regering afbrød forhandlingerne med trojkaen og har udskrevet en folkeafstemning, som finder sted på søndag. Her anbefaler regeringen, at grækerne stemmer nej til de internationale kreditorers krav om reformer og besparelser til gengæld for adgang til flere penge.
Tirsdag udløber fristen for hjælpepakker med penge til Grækenland.
- Vi kigger lidt med rædsel på, hvordan regeringen har drevet disse forhandlinger. Det er jo menneskers liv og velfærd, vi taler om. Det er jo ikke bare et spil. Det får man nogle gange indtryk af, når man følger forhandlingerne, siger Claus Hjort Frederiksen.
Grækenland forhandler med de 19 euro-lande, men Danmark vil gøre alt muligt for at sikre, at grækerne kommer igennem krisen, siger finansministeren.
- Jeg vil da opfordre den græske regering til at tænke på konsekvenserne for det græske folk, hvis man ikke opnår en tilfredsstillende løsning. Det har været uhyggeligt at følge, at folk mister alle de penge, de har sparet op til pension, siger Claus Hjort Frederiksen.
Grækenlands misere skyldes mange års politisk ansvarsløshed. Men alle EU-lande ønsker at bevare Grækenland i euroen. De kom med i EU for at sikre græsk demokrati efter mange år med en militærjunta, siger han.
- Politisk er vi da også forpligtet til at hjælpe Grækenland. Men de skal altså også ville hjælpe sig selv, siger Claus Hjort Frederiksen.
Han mener ikke, at trojkaen har sparet Grækenland ihjel. I 2009 mødte han i Ecofin med EUs finansministre den ny græske finansminister, som meddelte, at den græske gæld var 13 procent af bruttonationalindkomsten - det dobbelte af grækernes hidtidige skøn.
- Alle faldt ned af stolene. Det viste sig, at der var fiflet med tallene, som var politisk bestemt, siger Claus Hjort Frederiksen.
/ritzau/