Hvis Folketingets partier vil forhandle et politiforlig med den historisk smalle Venstre-regering, så er indgangsbilletten en accept af besparelser på ungdomsuddannelserne på omkring 500 millioner kroner om året.
Det har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på forhånd understreget, og det fik mandag tre oppositionspartier til at slå op i banen med beskyldninger om, at finansministeren bruger "bøllemetoder".
Men det afviser Claus Hjort Frederiksen.
- Vi er efterladt med den opgave, at vi skal finansiere vores aktiviteter krone til krone. Og i den forbindelse har vi besluttet at gennemføre et omprioriteringsbidrag på hele statens område, siger han.
- Det nemme i politik er at sidde og dele penge ud. Kunsten er at kunne skaffe pengene, siger han.
Spørgsmål: Kunsten i politik er også at kunne lave brede forlig om politiet hen over midten. Kan du det?
- Det kommer an på, hvilken side du regner Socialdemokraterne. Og hvis de så er med, så er det jo en aftale, der går hen over midten.
Normalt er aftaler om politiet gået hen over midten i dansk politik. Mandagens forhandlinger ventes at fortsætte senere på ugen.
Socialdemokraterne og De Radikale er stadig med i hovedfeltet sammen med partierne i blå blok. Men de bryder sig ikke om finansieringen af politiet via uddannelser.
- Det er en mærkelig juleleg, som regeringen har lavet om finansieringen på ungdomsuddannelserne.
- Det er vigtigt, at vi får en aftale om politiet, og hvis regeringen holder fast i det, så er det jo udgangspunktet, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).
/ritzau/