Dansk Folkeparti mener, at Regeringen skal kunne kræve, at hjemmeværnsfolk hjælper politiet med grænsekontrollen.
Men det er ikke en idé, der falder i god jord hos de frivillige i Hjemmeværnet.
- Jeg vil være meget skeptisk over for en løsning, hvor man kan tvinge hjemmeværnsfrivillige til at støtte politiet i en opgave, siger formanden for Hjemmeværnets landsråd, Claus Lemming, til Ritzau.
Helt præcis vil Dansk Folkeparti anvende reglerne om borgerligt ombud, som man blandt andet kender fra nævningetjansen i retssager.
Et borgerligt ombud er et hverv, som man bliver pålagt af det offentlige, og som man har pligt til at udføre.
- Jeg kan slet ikke forstå behovet for det, siger Claus Lemming.
- Mig bekendt har hjemmeværnsfrivillige altid stillet op, hver evig eneste gang, der har været brug for det, siger han.
Ifølge Dansk Folkeparti skal det borgerlige ombud primært være en hjælp for hjemmeværnsfolkene. Arbejdsgiveren har nemlig pligt til at give fri, så man kan udføre det hverv, man er blevet pålagt.
Og det kan være et problem for hjemmeværnsfolk at få fri fra arbejde, medgiver Claus Lemming.
- Men min oplevelse er, at der generelt er stor forståelse fra arbejdsgiverne, hvis en medarbejder er nødt til at udføre et vigtigt stykke arbejde. Der er nogle, der har problemer, men det er ikke noget, der forhindrer os i at udføre vores opgaver, siger han.
Hos Politiforbundet vækker tanken til assistance fra Hjemmeværnet heller ikke begejstring.
Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, understreger, at han ikke kender detaljerne i forslaget, men han dog synes, det lyder uovervejet.
- Hvad skal man gøre, hvis der kommer en klage? Der er en grund til, at der kan klages til den uafhængige politimyndighed over os. Hvem kan der klages til, hvis en hjemmeværnsmand foretager en uberettiget anholdelse ved grænsen, spørger han.
- Forslaget rejser mange uafklarede spørgsmål. Med al respekt er hjemmeværnsfolk ikke trænet til at udføre politimyndighed, siger han.
/ritzau/