Den 44 år gamle au pair-ordning er udtjent, og det er på høje tid at afskaffe den, lyder det fra den katolske hjælpeorganisation Caritas i Kristeligt Dagblad.
I stedet for at blive ansat som au pair skal de omkring 3000 kvinder fra Filippinerne og Østeuropa, der udfører husarbejde i velstillede danske hjem, have de samme løn- og arbejdsvilkår som andre tilsvarende grupper på det danske arbejdsmarked.
Hvis det ikke kan lade sig gøre at skrotte ordningen, bør kvinderne sikres bedre rettigheder, så de kan beholde deres opholdstilladelse, hvis værtsfamilien fyrer dem, eller hvis de bliver gravide, mener Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas.
- Som det ser ud i dag, er au pair-ordningen blevet en måde at levere billig arbejdskraft på til velstillede og tidspressede danske familier, mere end den bliver brugt til kulturudveksling, siger han til avisen og peger samtidig på sager med grov vold og seksuelle overgreb de senere år.
Står det til Caritas, skal den nuværende aldersgrænse på 30 år sænkes til 25 år, så ordningen i højere grad bliver et tilbud til unge kvinder. Yderligere skal kvinderne sikres to faste ugentlige fridage mod i dag halvanden fridag.
Canada har allerede afskaffet au pair-ordningen med den begrundelse, at der var tale om udnyttelse.
Konsulent og migrationsforsker Helle Stenum fra Roskilde Universitet er enig med Caritas i, at au pair-ordningen primært er et arbejdsforhold forklædt som kulturel udveksling.
- Ordningen er broget. Nogle er glade for deres au pair-ophold. Andre bliver udsat for grov udnyttelse, siger hun til Kristeligt Dagblad og fortsætter:
- Men uanset at mange familier og au pairer er tilfredse, så er problemet, at ordningen er udtryk for en strukturel undertrykkelse, der indebærer, at au pair-kvinder ikke har de samme rettigheder som andre.
Hun peger på, at en række restriktioner - som at en kvinde ikke kan komme i betragtning, hvis hun har børn, er gift eller fraskilt - ville være uhørte for mandlige udenlandske bygningsarbejdere.
Fagforbundet FOA bakker også overordnet op om, at au pair-begrebet bør afskaffes.
/ritzau/