Heunicke vil undersøge SAS-lækage til Se og Hør

admin

10 år siden

|

05/05/2014

Dagens topnyheder

Transportminister Magnus Heunicke (S) sætter gang i en undersøgelse af oplysninger om, at ansatte i SAS og Københavns Lufthavn skulle have solgt oplysninger til ugebladet Se og Hør.

Det fortæller ministeren efter et møde i Rådet for Dansk Luftfart mandag formiddag, hvor også SAS var repræsenteret.

- Jeg har sagt til luftfartsbranchen, at det er fuldstændig uacceptabelt, hvis det viser sig, at der har været brud på loven, og der har siddet medarbejdere forskellige steder og solgt fortrolige oplysninger om kendte og kongeliges rejser til sladderbladene, siger han og fortsætter:

- Det er uacceptabelt, og det er et brud på retssikkerheden og på dansk lovgivning.

- Jeg har nu sat Trafikstyrelsen til at undersøge det, og jeg har fået opbakning fra hele branchen til, at de vil arbejde aktivt med, siger Heunicke.

Ifølge TV2 Nyhederne har Se og Hør i flere år betalt en ansat i luftfartsselskabet SAS med adgang til passagerlister for at udlevere informationer om kendte og kongelige, der var på vej til udlandet.

På den måde fik Se og Hør blandt andet udleveret flynummeret på det fly, der fløj prins Joachim og prinsesse Marie på deres bryllupsrejse til Canada.

Ugebladet skulle også have haft en kilde i kontroltårnet i Københavns Lufthavn. Men det afviser Naviair, der har ansvaret for overvågningen i kontroltårnene, i en pressemeddelelse. Flyvelederne i Naviair i Københavns Lufthavn har nemlig slet ikke adgang til passagerlister.

Det er ikke umiddelbart muligt at spore, hvem der kan have lækket oplysningerne fra passagerlisterne, men det er også noget af det, som Trafikstyrelsens undersøgelse skal kigge nærmere på, siger ministeren.

- Selvfølgelig vil der altid være passagerlister, men så må man have nogle sikkerhedskontroller, som gør, at de passagerlister ikke kan sælges videre.

- Der findes jo faktisk muligheder for, at man kan have logning, så man kan se, hvem der har haft adgang til hvilke oplysninger, og hvad er der sket med de oplysninger. Så må man jo lave sådan nogle instanser, som sikrer, at man ikke kan sælge det videre, siger Heunicke.

Den danske stat ejer 14,3 procent af aktierne i SAS, mens Naviair er et 100 procent statsligt ejet selskab.

/ritzau/