Her er ’dødslisten’: Disse 12 dyr vil EU udrydde i Danmark

admin

433 uger siden

|

04/08/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Onsdag gik jagten herhjemme ind på 12 dyre- og plantearter, der befinder sig på på den såkaldte EU-'dødsliste' over i alt 37 arter, der lever i Europa, men som truer den oprindelige natur. Det skriver Politiken.dk

Derfor har man fra EU's side besluttet, at disse 'skadedyr' skal bekæmpes, og i Danmark er der altså tale om 12 forskellige arter, der fra 3. august ikke længere er velkomne i den danske natur.

De 37 uønskede arter er invasive arter, hvilket betyder, at de naturligt ikke hører hjemme i Europa, og at de af mennekser spredes til områder, som de ikke ved egen hjælp ville kunne sprede sig til.

Denne spredning har negativ effekt på den europæiske natur og truer blandt andet den naturlige biodiversitet.

Alle medlemslande i EU har fremover forpligtet sig til at bekæmpe de 37 arter på listen, og i Danmark er der tale om disse 12:

- Vaskebjørn
- Signalkrebs
- Gul kæmpekalla
- Sumpbæver
- Skarveand
- Hårfrugtet bjørneklo
- Kinesisk uldhåndskrabbe
- Muntjak
- Båndgrundling
- Carolina cabomba
- Sumpskildpadden terrapin
- Hellig ibis

Det er dog ikke nyt, at vi i EU – og her i landet – bekæmper dyrearter. Det har man systematisk gjort siden 1992 for at beskytte miljøet.

Skulle man have et kæledyr, der står på EU-listen, kan man dog ånde lettet op, da men gerne må beholde dyret, til det dør. Det må dog ikke yngle, og man skal sikre sig, at dyret ikke slipper ud i naturen.

Biolog Hans Erik Svart fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning forklarer, at en handlingsplan for udryddelsen kommer i løbet af efteråret, men at handle med de ulovlige arter nu er forbudt.

- Det skal være med til at standse spredningen af disse arter. Det er altså forbudt at videresælge disse arter, og hvis man gør det, får man en bøde. Vi står foran en stor og meget forskelligartet opgave. I første omgang skal vi danne os et overblik over, hvor de forskellige arter er. Om det er i dele af landet eller i hele landet, siger Hans Erik Svart til Politiken.

Følg Dagens Dyr for flere lignende artikler: